Spring naar inhoud


Beladen kerstgevoel

Beste Beatrijs,

Ik ben 65 jaar en sinds twee jaar weduwe. Mijn man en ik hebben nooit beslag willen leggen op onze zoon voor familiebezoek met Kerstmis. De afgelopen twee jaar hebben mijn zoon en schoondochter hun huis open gesteld voor mij en veel andere familie. Dit jaar zijn ze met de kerst in het buitenland en dat gun ik ze van harte. Ik zal dus alleen thuis zijn. Helemaal niet erg, ik lig met een mooi boek op de bank en amuseer mij prima.

Toch betrap ik me erop dat ik me door mijn omgeving in een dipje laat trekken zodra de kerstdagen ter sprake komt. Uiteraard vertel ik niemand dat ik alleen ben, want ik wil absoluut niet zielig gevonden worden. Als een soort mantra herhaal ik voor mezelf dat het maar een ‘gewoon weekend’ is. Hoe kom ik van dit beladen kerstgevoel af?

Bang voor de feestdagen

Beste Bang voor de feestdagen,

U hebt geen plannen voor Kerstmis, u ziet er daarom een beetje tegenop, maar u praat daar met niemand over. Waarom eigenlijk niet? Het is geen schande om behoefte aan gezelschap te hebben. U zou een visje kunnen uitgooien bij een van uw familieleden en een voorstel kunnen doen voor een gezellig samenzijn, hetzij bij die ander thuis, hetzij bij u. Misschien kent u andere mensen in uw omgeving die mogelijkerwijs openstaan voor een afspraak met u op enig moment tijdens het lange kerstweekend. Niet iedereen zit twee dagen permanent volgeboekt bij familie.

Bespreek het onderwerp ‘hoe komen we de kerstdagen door?’ dus wél met uw naasten en houd uzelf niet voor dat het zomaar een gewoon weekend is, want zo ligt het niet. Tijdens de kerstdagen komt de hele machinerie van het dagelijkse leven krakend tot stilstand. Het bijbehorende gevoel van ingesneeuwd zijn is in je eentje niet makkelijk te doorstaan. Als u zich wat actiever opstelt, zal het u vast wel lukken om althans een van de twee dagen op te tuigen met iets sociaals. Eén bezoekje van iemand of bij iemand is genoeg om de rest van het weekend plezierig met een boek op de bank te kunnen liggen.

Artikelen in Feestdagen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan