Spring naar inhoud


Een beladen kraambezoek

Beste Beatrijs,

Twee jaar geleden heeft mijn toenmalige vriendin onze relatie beëindigd (we waren vijf jaar samen). Ze zocht meer spanning op een moment dat ik wat minder goed in mijn vel zat. Het was een relatie met veel wederzijdse genegenheid en gezamenlijke interesses. Ik was behoorlijk kapot van dit verlies.

Later kreeg ze een nieuwe vriend en werd vrijwel meteen zwanger, maar deze relatie hield geen stand. Via via heb ik laten weten dat ik dit erg spijtig voor haar vond. Op zeker moment nam ze contact met me op met de vraag of ze langs kon komen om wat spullen terug te brengen. We hebben toen een prettig gesprek gevoerd. Na de bevalling stuurde ze me een geboortekaartje, waarna ik haar een felicitatiekaartje heb teruggestuurd. Gelukkig heeft ze een goed netwerk van vrienden en familie die haar helpen. Nu twijfel ik of ik op kraamvisite zal gaan. Ik weet dat ze het erg zou waarderen en dat ze wel wat mentale en praktische steun kan gebruiken. Mijn intuïtie zegt dat ik beter het contact kan vermijden. Een vriend kan ik niet voor haar zijn, want ex-geliefden en vriendschap gaan volgens mij niet samen. Tegelijkertijd ben ik wel begaan met haar en zie ik het als mijn morele plicht om mensen te helpen, als ik daartoe in staat ben.

Beladen kraambezoek

Beste Beladen kraambezoek,

Volg uw intuïtie en blijf uit de buurt van uw ex. Uit wat u schrijft over het verleden maak ik op dat uw ex de relatie heeft verbroken omdat ze het te saai met u vond (zij heeft u gedumpt toen het minder goed met u ging). Dat was niet erg aardig van haar, om niet te zeggen: tamelijk harteloos. Vervolgens vond ze een nieuwe geliefde, werd meteen zwanger en nu is ze dus een allenstaande moeder die om hulp en steun verlegen zit. Dat valt niet onder uw verantwoordelijkheid. Uw ex heeft een netwerk van vrienden en familie die zich om haar bekommeren. U kunt daar om allerlei redenen beter niet tussen gaan zitten. Het feit dat u geen heil ziet in vriendschap tussen ex-geliefden betekent dat dat u uw pijnlijke gevoelens over de breuk nog niet helemaal kwijt bent. Misschien neemt u uw ex haar onverschilligheid ten opzichte van u destijds nog steeds een beetje kwalijk (wat heel begrijpelijk zou zijn). Misschien heeft uw ex spijt dat ze u kwijt is – tenslotte maakt u gewag van een relatie met veel wederzijdse genegenheid en gedeelde interesses. Achteraf gezien zou ze dan kortzichtig en onverantwoordelijk hebben gehandeld. Maar nu is het te laat. Ze heeft een kind van een ander en dat is geen prettige basis voor een doorstart van de relatie – een gevaar waar u rekening mee moet houden, als u toch bij haar over de vloer gaat komen, terwijl u geen gewone vriendschap met haar wilt.

Zie af van kraambezoek. U hebt haar een felicitatiekaartje gestuurd bij de geboorte. Daarmee hebt u uw betrokkenheid voldoende getoond. Uw ex heeft haar eigen onverstandige keuzes gemaakt en moet leven met die consequenties, en u moet uw eigen leven leiden zonder de ballast van omgang met en zorg voor uw ex.

Artikelen in Exen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Herman schrijft

    Een beetje raar dat het als harteloos neergezet wordt als je iemand dumpt omdat je diegene saai vindt. Je bent mijns inziens niet bij iemand uit liefdadigheid en kan er dunkt mij weinig aan doen als je om wat voor redenen dan ook geen trek meer hebt met een relatie met iemand. De koek kan gewoon op zijn, er hoeft niet eens een echte reden te zijn.Sommige HTML is toegestaan