Spring naar inhoud


Babymoord

De vondst in Nij Beets van vier vermoorde en op zolder in koffers verstopte baby’s trok veel media-aandacht. Toen ik er voor het eerst van hoorde, zat ik in de auto op de terugweg van vakantie in Frankrijk, waar de week daarvoor de voorpagina’s van de provinciale krant werden gedomineerd door zes of zeven opgegraven babylijkjes – het exacte aantal staat me niet meer bij – in een tuin van een boerderij in Bretagne. Vanzelfsprekend was in beide gevallen sprake van grote publieke ontsteltenis, onbegrip en de vraag hoe iets in het oog lopends als een zwangerschap ettelijke keren onopgemerkt kan blijven. In een radioreportage uit Friesland vertelde een dorpsgenoot van de verdachte moeder dat hij bij het ontwaren van politieauto’s en de wegafzetting had gevreesd dat er misschien iemand vermoord was, maar dat er iets nog veel ergers aan de hand bleek te zijn: vier gevonden babylijkjes!

Op dat moment dacht ik: kom kom, tut tut, het is erg, maar is het ook erger dan wanneer er iemand anders van het leven beroofd zou zijn? Moord is altijd verontrustend, maar is moord op een pasgeborene extra verontrustend? Mij lijkt van niet en in het algemeen waren de reacties op deze zaak dan ook redelijk ingehouden. Geschoktheid overheerste, terwijl veel mensen tegelijk compassie met de moeder aan de dag legden en wezen op de noodzaak van hulpverlening, naast de onvermijdelijke straf voor de gepleegde misdaden. Deze mening werd ook vertolkt in een hoofdredactioneel commentaar in NRC Handelsblad.

Filosoof Ger Groot juicht in dezelfde krant deze welwillend humanistische houding toe, maar vindt dat er seksisme in het geding is, omdat mannelijke kindermoordenaars (bijvoorbeeld in de afdeling eerwraak) op heel wat minder empathie van het publiek kunnen rekenen, terwijl er bij hen minstens evenveel psychische getroubleerdheid aan de hand zal zijn. Hij pleit er niet voor om de moordende moeders even categorisch af te serveren als de moordende vaders, maar om begrip niet alleeen voor de moeders te reserveren.

Of Ger Groot hier daadwerkelijk een staaltje onversneden seksisme te pakken heeft, betwijfel ik. Zodra de kinderen iets ouder zijn dan pasgeboren, gaat het verschil in bejegening van vrouwelijke of mannelijke kinderdoders helemaal niet meer op. Uit Amerika herinner ik me het geval van de moeder die haar twee kinderen van zes en acht jaar vermoordde door ze in autostoeltjes vast te gespen en de auto het water in te laten rijden, en die vervolgens een oproep hield omdat haar kinderen waren ontvoerd. Een andere moeder verstikte haar kinderen met een kussen. De publieke opinie was woedend en legde in het geheel geen empathie aan de dag voor de psychische nood van de moordenaressen.

Woede is het onderscheidende element tussen pasgeboren-babymoord door de moeder en het vermoorden van alle andere kinderen. Wie een kind vermoordt dat ‘er al is’, schaadt vanzelfsprekend het kind, maar ook de maatschappij oftewel de gemeenschap van mensen die een relatie met dat kind onderhouden. Als een vader een pasgeborene aan de moeder ontrukt en vermoordt, pleegt hij een grotere misdaad dan wanneer een moeder na een geheime bevalling de pasgeborene vermoordt. De man schaadt immers de baby én de moeder, terwijl de vrouw alleen de baby schaadt en niet de maatschappij, want die weet van niets. Ook al komt de misdaad later aan het licht, het feit geeft toch minder woede.

De moeder-kindrelatie is gedurende de zwangerschap kwalitatief anders dan de vader-kindrelatie. De moeder heeft fysiek eigendomsrecht en kan de foetus laten aborteren bijvoorbeeld, terwijl de vader daar geen enkele zeggenschap over heeft. Hij kan de vrouw niet dwingen tot abortus, hij kan haar ook niet tegenhouden, mocht ze het wel willen. Over de wettelijke termijn van abortus valt te twisten en dat gebeurt dan ook. Boven de grens van levensvatbaarheid (24 weken) is abortus niet meer toegestaan, wat niet wegneemt dat het aborteren van een vier-maanden-foetus ook behoorlijk barbaars is. De EO heeft wel eens onprettige filmpjes laten zien, waaruit je maar een conclusie kunt trekken: abortus is moord. Toch houdt de publieke opinie in meerderheid vast aan het idee dat abortus legaal moet blijven. Postnatale abortus is een misdaad waar terecht straf op staat. De maatschappij moet tenslotte ergens een grens trekken. Maar de woede over deze vorm van wetsovertreding is minder, zodat compassie vanzelf meer de kans krijgt.

Artikelen in Column.


11 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Anna schrijft

  Abortus is helemaal geen moord, hoe komt U op het idee?

  Vanwege de anti-abortus filmpjes die de EO heeft uitgezonden?
  Wat kunt U anders van die omroep verwachten, wie weet zijn die filmpjes wel zwaar gemanipuleerd en ziet de waarheid er heel anders uit. Zou me niets verbazen.

  Abortus is moord als de foetus kan leven buiten de baarmoeder. Dus pas na 24 weken en dan nog. Zo rooskleurig is de situatie niet voor pasgeborenen van 25 en 26 weken. Veel prematuurtjes en hun ouders blijven hun leven lang met de gevolgen zitten van die vroeggeboorte.
  En waarom houdt de publiek opinie daar in meerderheid aan vast?Ja waarom zou dat nou zijn, U lijkt me toch oud genoeg om weet te hebben van het zeepsop en de breinaald en wie wil daar nou nog naar terug??

  En postnatale abortus is onzin, bestaat gewoon niet.
  Een levensvatbaar kind het leven ontnemen heet gewoon moord.

 2. Daphne schrijft

  Anna heeft volledig gelijk. Wat een raar artikel. U vindt het vermoorden van een voldragen en levensvatbaar kind blijkbaar hetzelfde als het aborteren van een foetus? Wilt u terug naar de tijd van abortus in achterkamertjes door dubieuze figuren, waarbij de moeder grote kans maakte op levensbedreigende complicaties? Komaan zeg, Beatrijs.

 3. Sarah Morton schrijft

  Mooi artikel. Dit omdat je mensen aan het denken zet.
  Hoewel een 12 of 24 weken oude foetus nog geen volgroeide baby is, is het wel al een mensje met alles erop en eraan, dat babygerelateerd gedrag vertoont en zover mogelijk wegkruipt voor medische instrumenten. Het is zeer aannemelijk dat het angst en pijn kan hebben. http://www.youtube.com/watch?v=UX7goxsip6Y&feature=related
  Anna en Paphne, hebben jullie je wel eens verdiept in de ontwikkeling van een ongeboren kind?

  Ook de kinderombudsman vindt de regels voor abortus te vrij: http://kinderombudsman.web-log.nl/kinderombudsman/2010/04/met-8-weken-is.html
  Kinderen worden nog altijd teveel gezien als een privébezit en abortus als een voorbehoedsmiddel.
  En inderdaad, als vader heb je geen enkele juridische inspraak. Als je vriendin het kind wil laten weghalen, kun je daar niets tegen doen.

 4. Esther schrijft

  Ik ben het met Beatrijs eens. Een kindje is een kindje, of het nou buiten of binnen in de baarmoeder zit. Er zijn onderzoeken geweest naar abortussen, waarbij de foetus dmv een 3D-echoapparaat te zien was tijdens het aborteren.
  Op die manier werd heel duidelijk dat het geen vormeloos klompje cellen is, maar een compleet mensje, dat weg probeerde te duiken voor het currettage-apparaat. Heel naar om te zien.
  De arts die meewerkte aan dat onderzoek, heeft daana nooit meer een abortus uitgevoerd, hij kon dat gewoon niet meer.

  Maar dat iemand zijn eigen baby zou kunnen doden, die ze net gebaard heeft en vastgehouden heeft… Dat is echt onvoorstelbaar. Bij een kindje dat nog niet geboren is, kun je jezelf nog aardig voor de gek houden, maar als je het kindje met eigen ogen hebt gezien en vastgehouden… Er moet dan echt iets heel erg met je mis zijn.

 5. Kaat schrijft

  De reactie van Daphne en Anna lijkt vooral ingegeven door ergernis: abortus is een verworven recht en iedereen die zegt dat dat gruwelijk is, maakt dat recht minder vanzelfsprekend. Vergelijkbaar met: ik wil wel een gehaktbal maar wil niet zien hoe de koe geslacht wordt. Tja, het is het één of het ander.
  De filmpjes van de EO kloppen trouwens wel degelijk. De meeste zijn gemaakt door aborteurs die hun technieken wilden verbeteren.

 6. Anna schrijft

  Wat een vreemde vergelijking Kaat!
  Hoe kom je erop?

  De meeste abortussen vinden in de eerste maanden van de zwangerschap plaats en dan heb je het over een klompje cellen die KUNNEN uitgroeien tot een levensvatbare baby. En ja, die beelden kun je zo manipuleren dat het net lijkt of er echt een mensje vermoord wordt. Dat deze beelden vertoond worden bij de EO moet je toch al te denken geven. Want als er een tegenstander van abortus is, dan is dat de EO wel.
  En ik denk toch echt niet dat vrouwen die tot een abortus besluiten dit zien als een alternatief voorbehoedsmiddel, een uitzondering daargelaten. De meeste vrouwen vinden het heel erg om te moeten doen.
  En ook als het niet zo erg vinden, wie ben ik om daar over te oordelen?

 7. Suzanne schrijft

  Jammer dat dit verzandt in een discussie over abortus. Daar ben je voor of tegen, het is niet anders. Abortus wordt over het algemeen gepleegd door vrouwen die daar goed over hebben nagedacht en die er hun redenen voor hebben. Het staat eenieder vrij hier zijn eigen mening over te hebben en het er al dan niet mee eens te zijn.

  Als iemand een zwangerschap verbergt, moederziel alleen een baby baart, en dan dit kindje om het leven brengt en dit in de loop van de jaren meerdere malen, dan is er in mijn ogen niet zozeer sprake van een misdaad, als wel van een wanhoopsdaad, gepleegd door iemand die geestelijk niet in orde is en die het water zodanig aan de lippen staat dat zij geen andere uitweg ziet. Hoe eenzaam en bang moet je zijn als je niemand in vertrouwen kunt nemen, niemand om hulp kunt/wilt/durft vragen.

  Ik kan ook niet begrijpen dat als een meisje bij haar ouders woont, zij niets merken. Ik vind het moeilijk dat te geloven.

 8. Sarah Morton schrijft

  Ontwikkeling:

  Het hoofdje, nek, ogen en oren van je baby zijn inmiddels gevormd. Zijn oogjes staan ver uit elkaar. Zijn mondje wordt gevormd en in allebei de kaken kun je al de knopjes voor de melktandjes terugvinden. De hersentjes zijn ook weer iets verder ontwikkeld en hij heeft nu ook al een bloedsomloop. Ook is er al een begin gemaakt in de ontwikkeling van de organen (nieren, lever en maagdarmsysteem). Deze week begint het hartje van je baby te kloppen! Het klopt erg snel.
  http://www.peuteren.nl/zwanger/ontwikkeling_week_6.php

  Hoezo de eerste maanden enkel een klompje cellen?

  Ik kan iemand niet verplichten het kind te houden, maar ik kan me er niets bij voorstellen dat een moeder niets voelt bij zo’n beginnend leven.

 9. wxndy schrijft

  Ooit wel eens over nagedacht dat een abortus als zéér traumatisch ervaren wordt? Het kan er bij mij niet in dat een normale gezonde vrouw zo maar tot zo’n beslissing komt! Het komt hier op mij over alsof een vrouw die een abortus laat doen het net zo normaal vindt als dat ze ’s avonds de aardappels schilt. In Nederland hebben we overigens één van de het laagste abortus cijfers in Europa. In landen waar abortus verboden als wel een misdrijf is zijn de cijfers zelfs hoger.

  http://www.kennislink.nl/publicaties/abortus

 10. Anna schrijft

  “ik kan me er niets bij voorstellen dat een moeder niets voelt bij zo’n beginnend leven.”
  “Het kan er bij niet in dat een normale gezonde vrouw zo maar tot zo’n beslissing komt.”

  Het inlevingsvermogen viert weer hoogtij!

  En ik me maar verbazen over het anderhalf miljoen mensen in dit land die voor een Geert Wilders kiezen.
  Het zou me niets verbazen als een verbazend hoog aantal mensen zouden kiezen voor een soort christelijke fundamentalistische partij, mits het lekker gebracht wordt en met een charismatische partijleider.

  Wat een land!

 11. marion schrijft

  Wat zijn jullie toch hypocriet als je beweert dat abortus ( omdat het voor de 24 week “legaal en bij de wet geregeld is”) geen moord zou zijn……. Was de foetus niet geaborteerd ……..dan was het geboren . En als je het dàn vermoord ben je ineens strafbaar. Ik denk dat je altijd strafbaar bent omdat de baby recht heeft op leven. Het ìs er immers al! Al vanaf de conceptie is er leven…genetisch zit alles al bepaald in deze celdeling vastgelegd. De kleur ogen , haren , het geslacht en de karaktereigenschappen van het kind. Word een moeder daarna weer zwanger , dan zal zij nòòit dezelfde baby krijgen die ze heeft laten aborteren…..die baby was uniek .Maar door de brute moord op dit kindje , door zijn eigen moeder , zal het nooit het levenslicht zien. Beseffen deze vrouwen wel dat ze met moord bezig zijn ? Alleen het feit dat een baby nog maar hèèl klein is , zou het legaal maken? Wàt een kolder, jullie houden jezelf voor de gek.
  Stel dat je als ouders een pasgeboren baby hebt, en iemand anders vermoord het. Dan wil je toch ook dat de moordenaar wordt gestraft?
  Maar als je zèlf je eigen baby doodt , vòòr dat het 24 weken oud is , mag het wèl!
  Het kàn er bij mij niet in , en gelukkig bij vele niet.
  Mag een baby worden geboren ….dan zijn er genoeg echtparen die er alles voor over hebben om zo`n kleintje een heerlijk leven te geven. Maar het egoïsme is groter dan de verantwoording nemen. Naast dat het moord is , weten we ook dat foetussen pijn kunnen voelen ( ook logisch natuurlijk !! Want hun hele zenuwgestel wordt al in de allereerste weken gevormd!!!!!! ) Neem nu een abortus; Als de instrumenten naar binnen gaan om de baby dood te snijden , in stukken naar buiten te halen , zie je de baby weg kruipen voor de pijn. Pas als de baby dood is geprikt en gesneden , komt het kindje in stukken naar buiten. Als je echt wilt weten hoe een abortus er aan toe gaat , wat er van binnen gebeurd in de baarmoeder met de baby, dan moet je kijken op you tube . Èèn zo`n filmpje ( je gaat er van over de nek) daar zie je hòè een kindje alles doet om weg te kruipen ….vreselijk. En dàt doen moeders hun eigen kinderen aan. Mag je deze vrouwen “moeder “noemen??
  Voor mij zijn dat ook moordenaars…en ook de artsen..iedereen die dit goed keurt en er aan meewerkt.
  Maar omdat het onder het mom gebeurd van “de legale wet geving “, zou het ineens minder erg zijn??
  Wat houden jullie jezelf voor de gek . Dàt is wat ik noem, hypocriet. En als dan een moeder , omdat ze geestelijk niet in orde zou zijn, haar baby`s vermoord , op een zolder “bewaart “in koffers, in de krant komt , is iedereen in rep en roer.
  Dat ìs ook vreselijk! Natuurlijk wel. Maar is het erger dan al die miljoenen baby`s die dagelijks worden vermoord door abortus??
  In mijn ogen zijn al die baby`s even slecht af en allemaal het slachtoffer van hun moeder…..of ze nu vòòr die 24 weken worden gedood, of er na …..
  Is het zò moeilijk om je hart te laten spreken voor deze baby`s en gewoon toe te geven dat abortus moord is?Sommige HTML is toegestaan