Spring naar inhoud


Vrouw wil meer kinderen

Beste Beatrijs,

Ik heb een goed huwelijk en drie prachtige kinderen van zes, vier en twee jaar. Maar ook een enorm verlangen naar een vierde kind. Het is echt een oergevoel en het zit heel diep. Mijn man wil niet meer. Hij zegt: het zijn nu al tropenjaren. Probleem is dat ik nu dus moet accepteren dat het niet meer zal gebeuren. Opmerkingen als ‘ik neem de zorg wel op me’ hebben weinig zin. Hij weet inmiddels ook wel wat het inhoudt om kinderen te hebben. Ironisch is dat ik op dit moment overspannen ben verklaard. Wij hebben een eigen bedrijf en vorig jaar hadden we veel geldzorgen. Ik heb zelf het idee dat mijn enorme verlangen naar een vierde kind – dat onbeantwoord zal blijven – het duwtje is geweest dat mij heeft doen instorten. Ik begrijp heel goed dat mijn man in dezen het laatste woord zal hebben en ik neem hem dat inmiddels ook niet meer kwalijk, maar ik zit nu met dat verlangen opgescheept. Hoe moet ik hier mee omgaan?

Ik wil er vier

Beste Ik wil er vier,

De omstandigheden lijken niet geschikt om weer een kind te krijgen. Daar heeft uw man gelijk in. U hebt uw handen vol aan drie kleine kinderen. U bent overspannen en uw gezin zat vorig jaar met financiële problemen. Soms kunnen diepe verlangens (oer- of niet) maar beter niet worden bevredigd, omdat dan de rest van het systeem instort. Een nieuwe baby legt beslag op ruimte in huis, financiële middelen en zuigt de aandacht van de moeder weg van de andere kinderen. Dat kan allemaal best, wanneer er genoeg geld is, wanneer u zelf fit en kwiek bent en wanneer de vader ook enthousiast is, maar in dit geval lijkt het de kortste weg naar rampspoed. Dat de onmogelijkheid van een vierde kind de oorzaak is van uw instorten lijkt me vergezocht. Als dat zo zou zijn, waarom zou u dan niet wéér instorten, als na de vierde blijkt dat uw man geen vijfde meer wil? Dit gaat een beetje in de richting van emotionele chantage. Zet het diepe verlangen uit uw hoofd. Of althans: berg het op in uw achterhoofd – misschien ziet de situatie er over een paar jaar rooskleuriger uit en is er dan ruimte voor een nakomertje. In de tussentijd kunt u zich beter concentreren op het te boven komen van uw overspannenheid en op het welzijn van de drie kinderen die u al hebt.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan