Spring naar inhoud


Zoon leent auto

Beste Beatrijs,

Onze zoon van 18 heeft sinds een paar maanden zijn rijbewijs. De lessen zijn door ons betaald. In het begin zijn we ruimhartig geweest met het uitlenen van de auto, omdat we vonden dat hij moest oefenen. De situatie is nu zo dat hij voor elk tripje bijna dagelijks om de auto vraagt. Voor korte stukjes gebruiken we zelf altijd de fiets. We wonen aan de rand van de stad vlak bij een NS station en metrohalte. We vinden het niet nodig dat onze zoon de auto gebruikt voor een afstand die met tien minuten fietsen of met de trein ook goed te doen is. Bovendien heeft hij als student een OV-kaart. Maar de auto is voor hem gratis, makkelijk en geeft status. Nu willen we, om dagelijks vervelende discussies te voorkomen, graag regels stellen wanneer de auto door hem gebruikt mag worden. Wat is redelijk?

Zoon achter het stuur

Beste Zoon achter,

Redelijk is dat het úw auto is, en dat u die in principe helemaal niet uitleent, tenzij voor noodgevallen. Autorijden is een dure hobby. Het is onnodig om uw zoon hierin te subsidiëren. Als hij in een duur restaurant wil gaan eten of een weekendje naar Londen met vrienden, geeft u hem toch ook geen geld mee? Fietsen kost niets en is gezond, en als hij verder weg moet, heeft hij een OV-kaart. Als hij de auto vraagt om ergens heen te gaan, waar geen station is, kunt u hem uitlenen, maar laat hem dan wel betalen voor de benzinekosten. Uw zoon moet niet over uw auto kunnen beschikken alsof het de zijne is. Opvoeding bestaat er onder andere uit om kinderen ervan te doordringen dat luxe niet gratis in je schoot komt vallen.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Jaap schrijft

    Het is inderdaad redelijk hem alleen uit te lenen in situaties die daar echt om vragen. Zoals wanneer het met het openbaar vervoer dubbel zo lang duurt om ergens te komen of als het ’s nachts betreft maar de betaalregel die Beatrijs voorstelt is bespottelijk! Moet er telkens uitgerekend worden hoeveel er is gereden en dat afgerekend worden? Als het een lange rit naar de andere kant van het land betreft is het natuurlijk wel redelijk van de zoon om de tank weer vol te gooien, maar voor elk klein ritje een prijs verzinnen geeft geen pas. U laat uw kind toch ook niet betalen als hij een broodje met kaas uit uw koelkast eet?

  2. Stefan schrijft

    Beste Jaap; een broodje (of het nou met kaas of hagelslag is) behoort tot de eerste levensbehoeften en autorijden niet. Dat is waarom je een kind niet voor het eten laat betalen wat hij/zij uit de koelkast haalt.

    Dat hij voor het benzineverbruik van de auto moet betalen lijkt mij geen verkeerde zaak, zeker als het gaat om luxe-ritjes die hij anders ook prima lopend, fietsend of met het OV had kunnen afleggen.
    Mocht hij tot perse met de auto willen reizen en niet zijn ouders willen betalen voor de benzine dan kan hij beter zelf een auto kopen, dan kan hij wanneer hij wil en hoe vaak hij wil altijd met de auto reizen alleen komt hij er dan achter wat het reizen met de auto daadwerkelijk kost. Dan zal hij merken dat het goedkoper is om de verbruikte benzine aan z’n ouders af te rekenen omdat hij dan verder geen kosten heeft aan onderhoud. mrb en afschrijving van de auto.



Sommige HTML is toegestaan