Spring naar inhoud


Vriendin gegrepen door Satsang

Beste Beatrijs,

Mijn beste vriendin heeft zich bij een spiritueel getinte beweging aangesloten die Satsang heet. Ze heeft dit gedaan voor haar groei en om vanuit haar ware zelf te kunnen leven. Onze vriendschap is hierdoor erg onder druk komen staan. Ze gedraagt zich egocentrisch en dwingend en toont geen belangstelling meer voor wat mij bezighoudt. Dat is jammer, niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn zoon met wie ze een goede band mee heeft sinds zijn geboorte (hij is nu 14). We vierden altijd Sinterklaas en Kerst en gingen ook wel samen op vakantie. Ik ben alleen en deze vriendschap heeft veel voor me betekend.

Op dit moment is Satsang alles voor haar en praat ze alleen maar over hoe geweldig ze zich voelt. Ze beroept zich op een superieur soort liefde en het volledige weten en zijn. Toen zij zonder verontschuldiging niet op mijn verjaardag kwam, kregen we ruzie. Ik heb haar gezegd dat ik afstand wil, omdat ik zo niet langer met haar om kan gaan. Ik heb ook mijn bezwaren uiteengezet tegen de beweging waar zij nu in zit. Ze vond dat ik alles verkeerd zag. Afgelopen week kwam ik haar tegen en ze maakte een bedrukte en verslagen indruk. Op zo’n moment weet ik niet goed wat ik hier verder mee moet. Hoe beperk ik de schade voor mijn zoon en hoe zal ik me verder opstellen?

Vervreemd van vriendin

Beste Vervreemd,

Ik denk dat u er goed aan gedaan hebt afstand te nemen van uw vriendin. Ik had nooit eerder van Satsang gehoord, maar zo te horen is het een sekteachtige beweging met foute ideeën. Daar kun je maar beter niets mee te maken hebben, en dus ook niet met mensen die zich daartoe bekeerd hebben. Het is heel jammer voor de vriendschap, maar soms kun je niet meer verder met elkaar, hoeveel je ook samen meegemaakt hebt.

Over uw zoon hoeft u zich geen zorgen te maken. De band van een kind met iemand van buiten is niet even sterk en belangrijk als met gezinsleden. Uw zoon is een tiener en is toch al bezig zich los te maken van volwassenen. Het zou me verbazen als hij zich aangeslagen zou voelen, wanneer uw vriendin uit zijn dagelijks leven verdwijnt. Ik denk dat hij zijn schouders ophaalt, zonder daarmee het verleden, het plezier van gemeenschappelijke vakanties en feestdagen te ontkennen. Dat was toen en nu ligt het anders.

U hoeft uw vriendin trouwens niet definitief uit uw leven te schrappen. Wie weet is deze Satsang-manie van voorbijgaande aard. Dan zou de verwijdering tijdelijk kunnen blijken, al zal de vriendschap waarschijnlijk nooit meer zo hecht worden, als die was. Sommige conflicten zijn te pijnlijk geweest. Blijf afstand houden, u moet uzelf tenslotte beschermen tegen egoïsme, maar laat de deur op een kiertje voor het geval uw vriendin bij zinnen komt.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


12 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Babette H. schrijft

    Als soort collega zijnde, schrok ik behoorlijk na het lezen van jouw bijdrage van afgelopen zaterdag. Je noemde Satsang een sekteachtige beweging met foute ideeën,
    zonder daar iets over te weten. Een blik op internet had je meer duidelijkheid kunnen geven over de intentie van satsang (www.satsang.nl). Ikzelf ben toevallig vandaag bij een satsang bijeenkomst geweest en ik kan je verzekeren dat dat alles behalve een sekte is. Het gaat alleen maar over de liefde in jezelf herkennen. En iemand die dat al snapt en toepast in zijn dagelijks leven, vertelt hierover. Er zijn dus ook meerdere mensen die satsangs geven. Het gaat dus niet om één groepering en wereldwijd worden ze gegeven.
    Denk ook maar een Eckart Tolle en een Deepak Chopra, alles behalve sekteleiders.
    Ik hoop dat je voortaan eerst wat research doet, voordat je een conclusie én advies geeft. Heel veel mensen worden namelijk zo op een verkeerd spoor gebracht.

  2. djihi marianne schrijft

    kun u bovenstaand advies verwijderen?

    satsang is namelijk vooral nu juist geen sekteachtige beweging..,,,,,,,,,,,Tegenwoordige heeft iedereen wel spirituele behoefte en is de vraag naar zingeving erg groot. Dat is goed, het is goed om dieper te gaan en wezenlijke vragen te stellen. Satsang wijst ons daarop, en die interesse gaat in de richting van het ontwaken in NU. Wakker worden in het NU. Wakker worden is alleen maar verblijdend en verheugend. We leren zelf te denken en te voelen, opnieuw te voelen en niet en iemand anders te geloven, dan wat onze eigen ervaring ons verteld.
    Het is een open bijeenkomst, komst uit spiritueel bakermat van India en gaat niet om een geloof, niemand heeft een machtspositie, het heeft geen aanhangers, het is geen politieke beweging, het vraagt geen inschrijfgeld, geen contributie of lidmaatschap en houdt u niet weg van familieleden en gezin.UIteindelijk zoekt iedereen zichzelf? Ken u zelve, is toch de spreuk die we egenkomen, hier en overal.
    Bovendien is het gevaarlijk uitspraken te doen over iets waar u niets vanaf weet, ookal is de bedoeling goed. In satsang wijzen we naar onszelf, zonder de ander te beschuldigen. In een conflict kijken we vooral naar onze eigen rol, wat kunnen wij doen? wat doen we eigenlijk zelf om de relatie te verbeteren. Het is altijd gemakkelijker naar de ander te wijzen. Er zijn geen fouten, we zijn alleen maar mens.

  3. Saira schrijft

    De vriendin die aan satsang doet heeft er blijkbaar niets van opgestoken.

    Egocentrisme en dwingendheid en jezelf beroepen op superieure liefde, tja. Bescheidenheid zou meer op zijn plaats zijn.

  4. Mirella schrijft

    U kunt ook gewoon op de website kijken van satsang.nl en daardoor het inzicht creëren dat er niks sekte achtigs aan is.
    Ik ervaar het als zeer jammer dat mensen niet verder kijken dan hun neus lang is en dan zonder iets over satsang te weten er een negatieve mening over geven. (Google dan eerst even of zo?)
    Eckhart Tolle van het boek ´de kracht van het Nu´ is bijvoorbeeld ook een satsang leraar. Hij leert (net als andere leraren) om meer in het Nu dan in het verleden te leven. Verder staat satsang voor samenzijn in waarheid. Soms kom je er daar dan in achter dat sommige relaties of vriendschappen niet meer fijn of dienend zijn als je er heel eerlijk en oprecht naar kijkt. Kan gebeuren toch. Liefs en groeten.

  5. jo schrijft

    Ongelooflijk, weet u wel wat voor oordelen u allemaal heeft? “Ik dénk dat u er goed aan hebt gedaan. Daar kun je maar beter niets mee te maken hebben.” Ik sta paf. En dan nog over de zoon.
    Misschien tijd om eens zelf naar een satsang te gaan?

  6. Alexandra Smit schrijft

    Hoewel ik me er zelf niet zozeer mee bezig houd, kan ik u melden dat Satsang inderdaad geen sekte is. Het is te vergelijken met bijvoorbeeld mindfullness. Net als bijvoorbeeld boeddhisme helpt het om met aandacht en zonder oordeel naar dingen te kijken (en zodoende onderscheid te kunnen maken in wat wel of niet belangrijk is).

    Misschien is de vriendin in haar eerste enthousiasme inderdaad wat doorgeschoten, waarschijnlijk heeft ze inmiddels haar balans wel gevonden.

  7. Es schrijft

    Wat jammer. “Ik had nooit eerder van Satsang gehoord, maar zo te horen…” Goh wat een objectiviteit zeg. Knap dat u uit dit verhaal precies weet te destilleren wat deze beweging inhoudt.

    Ik had zelf ook nog nooit van Satsang gehoord. Maar ik denk niet te weten waar het allemaal om draait, gebaseerd op een verhaal van 1 persoon die er eerlijk gezegd ook bar weinig van weet.

    U komt over als een bevooroordeeld persoon.

  8. Nuffig prinsesje schrijft

    Met alle respect, de zweverige typjes die hier in de bres springen voor Satsang maken het voor mij alleen maar duidelijker dat Beatrijs een punt heeft. Ik vind het erg aanstellerig om het woord ‘nu’ ineens met hoofdletters te schrijven, alsof het daardoor plotseling gewichtiger wordt. Toegegeven, ik ben een totale leek op dit gebied, maar ik denk niet dat ik met een cursus mindfulness/Satsang/boeddhistisch breien ineens beter in het leven zou staan. Maar goed, ieder zijn pleziertje!

  9. pass schrijft

    nuffige prinses, heb je die “zweverige reacties” eigenlijk wel gelezen?
    dan zou je kunnen lezen dat satsang erover gaat om met oprechtheid en zonder oordelen te leven.
    zoiets doet niemand kwaad, integendeel.
    die vriendin echter begrijpt de essentie van satsang niet, want anders zou ze zich niet superieur opstellen.

  10. willem schrijft

    Wat zijn we weer bang om met een sekte of geloof gerekend te worden. De manier van reageren doet sterk vermoeden dat men al sterk onder de invloed van deze sekte is.
    Vooral de bewegingen waar men vanuit zichzelf werkt heeft veel aanhang, omdat je door zeer intensief ermee bezig te zijn jezelf het idee kan geven op de goede weg te zijn. Terwijl de uitwerking vaak tegenovergesteld is.
    Wordt toch wakker.

    Zodra iemand iets vanuit geloof doet wordt er tegenaan geschopt maar als hetzelfde vanuit een ander motief gebeurd wordt er sterk benadrukt dat het niets met geloof of sekte te maken. Alsof de uitwerking dan ineens acceptabel is.

  11. Wonderlijk schrijft

    Satsang is de benaming van een openbare bijeenkomst, voor iedereen toegankelijk zonder lidmaatschap of voorwaarden. Soms wordt een kleine bijdrage gevraagd. Er wordt gesproken over zelfrealisatie, in gesprek, niet als lezing. Als men dat prettig vind lijkt me daar niets mis mee, yogales is toch ook geen sekte?

  12. Marcel schrijft

    Ik had ook nog nooit van Satsang gehoord en heb uit interesse de website eens bekeken.

    Eerste indruk: zweverig, misplaatst hoogdravend en niet vergelijkbaar met yoga.

    Helaas weet ik uit ervaring dat zo’n geitenwollensokkensfeertje in combinatie met plaatjes van lotussen, oosterse tekens en quasi-diepzinnige tegeltjeswijsheden al dan niet heimelijke gevoelens van superioriteit op kunnen roepen bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Uit ervaring weet ik dat dat soort clubjes het tegenovergestelde doen van wat ze beloven: ze leren mensen niet zelf te denken maar manipuleren net zo lang tot mensen zich de ideeën aanvaarden die gemeengoed zijn in de kliek.

    Ik sluit me aan bij het advies van Beatrijs: zorg dat je er zo min mogelijk mee te maken hebt.



Sommige HTML is toegestaan