Spring naar inhoud


Voorrang voor vegetariërs?

Beste Beatrijs,

De ongeschreven regel is dat een vegetariër voorrang heeft boven een vleeseter. Waarom is dat eigenlijk zo? Eens ben ik (vleeseter) met een groep van twaalf mensen uit een restaurant weggegaan naar een ander restaurant omdat één vegetariër de kaart niet accepteerde: er stonden maar twee vegetarische gerechten op en die kende ze al. Waar ligt de grens? Als ik ergens op bezoek ga, eet ik met dankbaarheid wat de pot dan ook schaft. Als een vegetariër bij mij op bezoek komt, houd ik daar rekening mee. Is de vegetariër een moreel superieur wezen, voor wie de vleeseter beschaamd moet buigen?

Groen licht voor vegetariërs

Beste Groen licht,

Vooralsnog geldt vegetarisme als een life style die niet moreel superieur is aan omnivoor zijn. Maar vegetarisme wint wel geleidelijk aan morele superioriteit vanwege het dierenleed in de bio-industrie en omdat het fokken van slachtvee een groot beslag legt op het milieu. Paul McCartney en andere dieren-/ milieu-/ klimaat-pleitbezorgers doen dan ook reuze hun best om vleesloze dagen te stimuleren bij de bevolking. Ideële bekommernis is trouwens niet het punt waarom vegetariërs voorrang krijgen. Omnivoren houden rekening met vegetariërs in hun midden (en andersom niet), omdat vegetarisme de minimum-variant is van eten. Met een gebalanceerde, smakelijk bereide vegetarische maaltijd kan nooit iets mis zijn. Die is voor iedereen te verteren. Vlees daarentegen is een luxe, waarvoor mensen gedurende het grootste deel van de geschiedenis veel moeite moesten doen en waar men ook heel goed buiten kan. Iets wat luxe is mag je nooit een ander opdringen en je mag het ook nooit opeisen. Of het nu vlees, vis, suiker, zout, alcohol, of andere genotsmiddelen betreft, mensen kunnen allerlei redenen hebben om deze substanties te weigeren. Of iemand iets weigert vanuit ideologische of vanuit gezondheidsoverwegingen doet niet ter zake. Je gaat een suikerpatient geen moorkop aanbieden en een vegetariër geen kotelet. Bij gastvrijheid gaat het erom dat iedereen kan meedelen in het geserveerde voedsel. Vleeseters worden niet buitengesloten bij een smakelijke vegetarische maaltijd, maar vegetariërs worden wel buitengesloten bij een maaltijd die in het teken van vlees staat.

Overigens ben ik van mening dat de vegetariër die elf mensen laat verkassen naar een ander restaurant omdat de aanwezige vegetarische keuzes haar niet aanstaan, een egocentrische zeurpiet is.

Artikelen in Eten en drinken.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. e. van wezel schrijft

    Naar aanleiding van het stukje ‘voorrang voor vegetariërs’ heb ik een opmerking. U maakt een vergelijking tussen een vegetariër en een suikerpatiënt. ‘Je gaat een suikerpatiënt geen moorkop aanbieden en een vegetariër geen kotelet.’
    Zelf heb ik al 5 jaar diabetes en ik vind moorkopen heerlijk en eet ze dan ook regelmatig! Het is een oude fabel dat mensen die diabetes hebben geen suiker mogen, zolang de medicatie in verhouding staat met de hoeveelheid suiker die wordt gegeten mag iemand met diabetes alles eten wat hij wil.
    Zolang er mensen zijn die deze fabel in stand houden, worden mensen met diabetes onterecht buiten gesloten.
    Graag zou ik dan ook zien dat zoveel mogelijk mensen helpen om deze fabel uit de wereld te helpen!

    met vriendelijke groeten,
    E. van Wezel



Sommige HTML is toegestaan