Spring naar inhoud


Kerstkaarten signeren

Beste Beatrijs,

De kerst komt er weer aan, dus ook de tijd van kerstkaarten versturen. Samen met mijn zoon ben ik (gescheiden vrouw) bij mijn vriend gaan wonen. Wat is de juiste volgorde van ondertekenen? Mijn vriend zet zijn naam als laatste, omdat volgens hem degene die de kaarten schrijft als laatste moet worden vermeld. Mijn volgorde is anders: eerst de naam van de man, daarna de naam van de vrouw en als laatste de naam van het kind. Al twijfel ik hier zelf weer over, omdat het kind er al was en de man er later is bijgekomen.

Hoe signeer ik?

Beste Hoe signeer ik,

In een ongebroken-gezinssituatie, waarin één persoon de kerstkaarten schrijft (meestal knapt de vrouw des huizes dit klusje op), is uw volgorde het meest gebruikelijk: Karel, Elly, kinderen. Hiermee volgt u trouwens de regel van uw vriend: de kaartschrijver zet zijn of haar naam achteraan, maar wel vóór de kinderen. Als de man schrijft, wordt het: Elly, Karel, kinderen.

In een gebroken-gezinssituatie ligt het anders, omdat uw familieleden en oude vrienden waarschijnlijk u en uw zoon als de basiseenheid beschouwen en niet u en uw vriend. De familieleden van uw nieuwe vriend kennen uw zoon misschien nauwelijks, dus waarom zou zijn naam er dan bij moeten? Ik geef maar wat voorbeelden van dingen waar de kerstkaartschrijver over kan nadenken.

De beste oplossing is dan dat iedereen de kerstwens zelf ondertekent. Die namen komen als confetti verspreid over het oppervlak van de kaart terecht, zoals collega’s op het werk gezamenlijk een felicitatiekaart voor een jubilerende collega ondertekenen. Schrijf de kerstkaarten aan uw eigen relaties, uw vriend doet dat ook, een van u beiden doet de gemeenschappelijke vrienden, en vervolgens signeren de huisgenoten de kaarten die zij willen signeren.

Artikelen in Feestdagen, Post.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan