Spring naar inhoud


Een reis voor een patiënt

Beste Beatrijs,

Mijn zwager (65) heeft een ziekte en kreeg te horen dat hij nog tussen de vijf en tien jaar te leven heeft. Een paar familieleden hebben bedacht om zijn lang gekoesterde wens voor een reis naar Noorwegen te vervullen en stuurden een mail naar de hele familie met het verzoek om geld. Ik voel me voor het blok gezet, maar als ik weiger vrees ik als vrek neergezet te worden. Als ik wél doneer, zullen andere familieleden met een smalle beurs zich nog erger onder druk gezet voelen. Bij een broer die eerder op zijn 62ste aan kanker overleed is niemand op het idee gekomen om een reis te geven. Wat te doen?

In de klem

Beste In de klem,

Een vreemd verhaal. Dokters horen zich niet uit te spreken over levensverwachtingen op zo’n lange termijn. Dit soort voorspellingen met een gigantische marge is waardeloos en slaat nergens op. Niemand weet wat er over vijf, laat staan over tien jaar aan de hand is. Een levensvooruitzicht van maximaal tien jaar is niet zielig genoeg om voor in actie te komen met cadeaureizen. Er zijn tienduizenden mensen in Nederland die binnen tien jaar zullen komen te overlijden. Goedbeschouwd is er niet zo veel aan de hand met uw zwager. In ieder geval geen hulpbehoevendheid die vraagt om een inzameling onder familie.

Kennelijk is het niet zijn eigen idee om bij de familie zijn hand op te houden voor een reisje, maar hebben andere familieleden dat verzonnen. Om te beginnen kunt u gewoon niet reageren op deze bedel-e-mail. Wie weet lijdt het plan schipbreuk op een algeheel gebrek aan animo. Wanneer men blijft aandringen en u geen spelbreker wil zijn en ook niet het idee als zodanig ter discussie wil stellen, kunt u uw donatie altijd nog herdefiniëren. Vergeet het concept ‘afwerken van een bucket list’ en beschouw uw gift als bijdrage aan een gemeenschappelijk cadeau voor uw zwager. Zomaar een cadeau zonder reden, alleen vanuit de goedheid van uw hart. Hoeveel geld u daar voor over heeft mag u, net zoals uw minvermogende familieleden, zelf bepalen.

Artikelen in Broers en zussen, Cadeaus, Reizen, Ziekte.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Ineke van Alphen schrijft

    Het lastige is natuurlijk ook dat het geld moet worden overgemaakt naar bepaalde familieleden en dat die dan precies weten hoeveel iedereen geeft. Echt een heel apart idee, ik zou geloof ik naar voren brengen dat het lastig is om op deze manier iedereen gelijk te behandelen binnen de familie en dat ik dat belangrijk vind. Straks worden meer mensen ziek en een reis aanbieden is geen kleinigheidje.



Sommige HTML is toegestaan