Spring naar inhoud


Een oppas stropen

Beste Beatrijs,

Mijn man moest onverwachts op zakenreis op vrijdag. Normaal is hij dan thuis. Ik moest werken en onze vaste oppas kon die dag niet komen. Onze buren hebben drie middagen in de week (ma di en wo) een studente die oppast. Mijn man zag haar op de stoep met de buurkinderen en vroeg of zij bij ons zou willen oppassen op die ene vrijdag. Dat wilde ze wel doen. Nu zijn de buren boos. Ze vinden dat wij eerst aan hen hadden moeten vragen of wij hun oppas mochten benaderen. Ik snap mijn buren wel, maar ik weet bijna zeker dat ze nee hadden gezegd. Mijn man vindt dat de oppas een zelfstandig mens is en geen eigendom van de buren. En dat wij daarom de buren niet om toestemming hoefden te vragen. Wat vindt u?

Andermans oppas benaderen

Beste Andermans oppas benaderen,

Het polsen van oppassen van buren of van kennissen op het schoolplein is inderdaad iets om voorzichtig mee te zijn. De werkgever betitelt dat gedrag al gauw als ‘stropen’: als het wegkapen van personeel. Wanneer een potentiële nieuwe werkgever meer geld of betere arbeidsvoorwaarden aanbiedt, zou de werknemer zomaar kunnen overstappen naar de concurrent. Degene die zijn oppas ziet vertrekken voelt zich bestolen. Goed personeel is schaars. Wie een vaste oppas zoekt dient niet te vissen in de vijver van vrienden en kennissen, en als hij dat toch wil doen, moet eerst bij de bestaande werkgever worden geïnformeerd naar de mogelijkheden.

Voor een incidenteel oppasklusje luistert het niet zo nauw. Een kinderoppas blijft natuurlijk altijd eigen baas over haar werkzaamheden en er is niets mis mee om iemand de kans te geven om een extra centje te verdienen. Zij kan ja of nee zeggen tegen een aanbod voor extra werk. U zat omhoog, u vroeg iemand die bij de buren werkt en dus wel betrouwbaar zal zijn, en zij kon u inderdaad uit de brand helpen. Noch u, noch de studente heeft toestemming van haar werkgever nodig voor een eigen zakelijke overeenkomst, waar verder niemand door wordt benadeeld, ook die werkgever zelf niet. Formeel ging u niet buiten uw boekje, maar misschien zijn ze bang dat u haar wil inpalmen.

Ga naar de buren en leg het uit. Maak excuses voor zo ver zij zich aan uw gedrag hebben gestoord en zeg dat u zich van geen kwaad bewust was. Vertel dat u een eigen vaste oppas hebt en dat u alleen een beroep op die van hen hebt gedaan, omdat het een geval van nood was. U bent niet van plan om haar weg te kapen. Los daarvan heeft hun oppas altijd het recht om extra werk aan te nemen, of dat extra werk zich nu bij de buren afspeelt of aan het andere eind van de stad.

Artikelen in Buren, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Sylvia schrijft

    Helemaal met het advies van Beatrijs eens! Kinderachtig van de buren om hierover boos te zijn. Hun oppas is tenslotte niet hun lijfeigene. ‘Andermans oppas benaderen” geeft in het schrijven al aan dat de buren “nee”zeggers zijn, dus misschien maar goed dat het van te voren niet gevraagd is. De oppas kan zelf wel bepalen of ze nog ad-hoc oppaswerk aanneemt. Hopelijk hebben de buren meer begrip na de uitleg, maar anders heeft “andermans oppas benaderen” haar best gedaan.

  2. Marie schrijft

    Zolang u de oppas niet benaderd om op te passen op een dag dat zij reeds een afspraak met de buren heeft, staat u volledig in uw recht en horen de buren niet te klagen. Ook betreft het één vrijdag, en geen structurele afspraak waar ze in de toekomst misschien last van zouden hebben.
    Andersom zouden zij ook blij zijn als ze een keertje hoog zitten en uw oppas kan toevallig een keer inspringen.

  3. Nettie schrijft

    Tot twee keer toe – in verschillende woonplaatsen – heb ik aan de huishoudelijke hulp van mijn buren gevraagd of zij nog ruimte had, met positief resultaat. Toegegeven, geen oppas, maar wel vergelijkbaar. Iedereen vond dat doodnormaal.



Sommige HTML is toegestaan