Spring naar inhoud


De natte gemeente viert feest

Beste Beatrijs,

Twee jaar geleden verhuisden mijn man en ik (allebei 55-plus) vanuit de Randstad naar een klein dorp in Twente. We voelen ons hier thuis. Een van de tradities is een buurtfeest met Oudjaar. Dat was in onze vorige woonplaats altijd gezellig, dus de eerste jaarwisseling gingen wij er ook naar toe. Er bleek echter heel veel gedronken te worden (een buurman werd totaal laveloos afgevoerd) en het duurde eindeloos. Wij gingen als eersten weg, om half vijf ’s nachts. Het jaar daarop wisten we eraan te ontkomen door bij familie in het westen de jaarwisseling door te brengen. Dit jaar zijn wij aan de beurt voor het oudjaarsfeest. We willen best iets doen voor de buurt en dachten aan een oliebol/erwtensoep maaltijd aan het eind van de middag. Dit besprak ik met de buurvrouw met wie ik het meest contact heb, maar zij schrok ervan. Het moet zoals de traditie hier in Twente al jaren is. Toen we indertijd een kennismakingsbijeenkomst voor de buurt hielden, was dat ’s middags en nu zei ze dat iedereen dat heel vreemd had gevonden. Ook dat had blijkbaar met veel drank tot in de late uren moeten doorgaan. Ik wil graag normaal met de buurt blijven omgaan, maar heb geen zin om tot diep in de nacht dronken mensen in mijn huis te ontvangen. Hoe redden we ons hieruit?

Een alcoholische oudjaarstraditie

Beste Een alcoholische oudjaarstraditie,

U hoeft nooit mee te doen aan drankgelagen tot diep in de nacht en u hoeft ze ook zeker niet te organiseren. Dit kan dan wel een specifieke oudjaarstraditie zijn in uw omgeving, maar het lijkt me sterk dat iedereen hieraan meedoet. Er zullen ongetwijfeld ook gezinnen met jonge kinderen en ouderen wonen in uw buurt die geen zin hebben in een alcoholische marathon of het niet kunnen opbrengen. Er is nog meer in het leven te doen dan jezelf een nacht lang klem te zuipen en de dag daarna kwijt zijn aan een kater.

Uw plan om de buurt op het eind van de middag te onthalen op erwtensoep en oliebollen lijkt alleen een bruikbaar alternatief als u er een heel duidelijke eindtijd aan koppelt: welkom van 17 tot 20 uur (en daarna wegwezen). Anders blijft iedereen alsnog de hele avond en nacht hangen en drinken. Maar waarom zou u die moeite nemen? U woont er pas twee jaar, u hebt al een keer een kennismakingsbijeenkomst georganiseerd en ook al was die niet naar de smaak van de buurtgenoten wegens te weinig drank, voorlopig bent u echt niet aan de beurt om iedereen uit te nodigen. Dus u kunt beleefd bedanken voor de eer en zeggen dat het u slecht uitkomt.

Als het feest ergens anders wordt gehouden, kunt u erheen gaan, zo weinig drinken als u wil en vertrekken op een redelijk zelfgekozen tijdstip. Niemand kan u verplichten om tot het ochtendgloren te blijven zitten en aanzien hoe iedereen steeds lavelozer wordt. Het feit dat u geen feestbeest bent hoeft een prettige omgang met de buurt helemaal niet in de weg te staan. Het zou wel heel merkwaardig zijn, als u alleen geaccepteerd zou worden als u evenveel alcohol inneemt als de rest.

Artikelen in Buren, Feestdagen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Leontine schrijft

    Ik vind het ook wel merkwaardig om een oudjaarsfeest te houden en dat dan te laten aflopen om 20.00 uur…..je kunt dat feest toch wel tot na middernacht laten duren en daarna iedereen een “afscheidsbroodje” aanbieden…..en je kunt zelf toch net zoveel alcohol drinken als je wilt. Dat er een aantal buurtgenoten drunken afgevoerd moeten worden, is dat zo erg? Wie heft daar nu last van, tenzij ze je interieur beginnen te slopen…..Ze zullen in de nieuwjaarsnacht zeker niet de enigen zijn, en er zullen vast ook wel deelnemers aan het feest zijn die zich wel normaal kunnen gedragen….degenen die teveel gedronken hebben kun je gevoeglijk negeren zou ik denken. En daarna ben je er weer voor een aantal jaar vanaf……

  2. Sandra schrijft

    Geboren en getogen in een vergelijkbare regio, zou ik sterk afraden om zo’n alternatief feest in de middaguren te organiseren. Dat komt nogal belerend over, zeker voor import: ‘wij elitaire randstedelingen zullen de boertjes wel eens even laten zien hoe het heurt, met oud en nieuw.’

    Doe dan gewoon helemaal niet mee. Als je nooit (meer) naar de oudjaarsviering van de buurt gaat, omdat je gewoon niet zo’n oudjaarsvierder bent, dan zal ook nooit iemand verwachten dat je zelf een oudjaarsfeest organiseert. Verzin een elegante smoes die niet te veel uitleg/discussie-aangrijpingspunten biedt. ‘Wij beschouwen het meer als een familiefeest, we hebben de traditie om het in kleine kring te vieren en dat vinden we altijd zo gezellig dat we die traditie erin willen blijven houden’ – bijvoorbeeld.

    Kies voor het houden van een alternatief feestje (’s middags en met weinig drank) gewoon een heel andere datum en aanleiding, mocht je dat toch nog willen organiseren. De opening van het speeltuinseizoen, of zo.

    Of, nog beter: toon je goede wil om iets voor de buurt op andere manieren dan via een feest, als je zelf geen feestbeest bent. Juist op het platteland is vaak nog een bloeiend verenigingsleven en zijn de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk of burenhulp legio. Een handje helpen bij de kindersportclub, koffie drinken en boodschappen doen voor ouderen in de buurt, als vrijwilliger maaltijden rondbrengen voor tafeltje-dekje, ouderen die slecht ter been zijn naar de dokter of de kerk rijden en weer ophalen, ze een handje helpen in de tuin of het huishouden, hun hondje uitlaten. Noem maar op. Als je luistert naar wat mensen vertellen als je ze op straat tegenkomt en laat merken dat je openstaat voor een praatje, dan blijkt er vaak zoveel te doen te zijn.

    Er zit vast wel iets tussen waar behoefte aan is en wat je zelf leuk vindt om te doen. Ik durf te wedden dat je daarmee meer waardering oogst en beter inburgert dan met het organiseren van een feestje dat het hunne niet is.

    Als je geen feestbeest bent, hoef je geen feest te organiseren. Maar je hoeft ook degenen die wel feestbeest zijn niet jouw manier van iets vieren op te dringen. Dat is een beetje alsof je tegen de plaatselijke voetbalclub zegt: ik wil jullie volgende toernooi wel organiseren, alleen wordt er dan wel gehockeyd in plaats van gevoetbald, want daar heb ik niet zoveel mee.



Sommige HTML is toegestaan