Spring naar inhoud


Zwemmen met kalknagels

Beste Beatrijs,

Een paar maanden geleden zijn wij voor het eerst ouders geworden. Het lijkt mij fantastisch om met onze zoon te gaan zwemmen. Dat kan nu niet, maar zodra de zwembaden weer open gaan zou ik me graag opgeven voor babyzwemmen. Zowel mijn vriend als ik hebben een vervelend probleem: kalknagels. We hebben al veel middeltjes van de drogist geprobeerd, zonder resultaat. Volgens onze huisarts is de enige manier om er van af te komen het gebruik van medicijnen. Die gaan helaas niet samen met bepaalde andere medicijnen, waardoor wij ze niet kunnen gebruiken. Waarschijnlijk komen we dus niet van die kwaal af. Kalknagels zijn erg besmettelijk, dus het is niet erg netjes om hiermee naar een zwembad te gaan.

Ik ben er verdrietig van dat we niet met onze zoon kunnen gaan zwemmen. Dat heel veel andere mensen wel met hun kalknagels en voetschimmels door het zwembad banjeren maakt het extra zuur. We hebben ze immers zelf waarschijnlijk ook daar opgelopen. Maar ja, als iedereen zo redeneert, blijven we elkaar natuurlijk besmetten. Wat vindt u: moeten we het leuke vooruitzicht om met onze zoon te zwemmen opgeven of toch maar naar het zwembad gaan – met kalknagels en al?

Nooit meer zwemmen?

Beste Nooit meer zwemmen,

Kalknagels komen veel voor. Naar schatting vijf à tien procent van de bevolking heeft er in meerdere of mindere mate mee te maken. Ouderen veel meer dan jongeren. Het is weliswaar een besmettelijke aandoening, maar genetische aanleg speelt ook een rol: sommige mensen zijn er vatbaarder voor dan anderen. U hebt er al met de huisarts over gesproken en de remedie is niet eenvoudig. Je moet er eindeloos medicijnen voor slikken, wat heel vervelend is. Het is een heel hardnekkig euvel en er definitief vanaf komen lukt zelden.

Omdat het zo’n veel voorkomende kwaal is, kunt u volgens mij best gaan babyzwemmen of gewoon zwemmen in een zwembad. Het is wel heel streng in de leer als mensen met kalknagels nooit naar een zwembad zouden kunnen of in de zomer geen slippers zouden mogen dragen. In een zwembad bevinden zich personen met allerlei huis-, tuin- en keukenaandoeningen die bij de menselijke soort horen. Sommigen lijden aan acne, anderen hebben zwemmers- of een ander soort eczeem, wratten, een koortslip of gordelroos, etterende schaafwonden, waarvan de pleisters zijn afgeweekt, doorlekkende tampons en dan mag je nog hopen dat de beleefdheid wordt opgebracht om niet in het water te plassen. Een zwembad is een poel van zichtbare en onzichtbare rotzooi, waarin kalknagels niet detoneren. Dus ga gewoon lekker zwemmen.

Artikelen in Het publieke domein, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Alisa schrijft

  Er is wél een manier om ervan af te komen. Ik had ook kalknagels en het is me gelukt. Blijvend. De schimmel blijkt niet bestand tegen natriumbicarbonaat (gewoon zuiveringszout). Het probleem is natuurlijk dat als je een papje daarvan op je tenennagels smeert, dat na 1 keer douchen er weer af is. Dat heb ik opgelost met nagellak. Recept: eventuele nagellak verwijderen. Nagels goed schoonmaken. Een papje maken van een flinke lepel natriumbicarbonaat en een beetje water. Daar je nagels goed mee inwrijven, vooral ook goed in de randjes. Dit een halfuurtje laten drogen. Het overtollige poeder er voorzichtig afkloppen. Dan de nagels met kleurloze nagellak helemaal lakken, ook een beetje over de randjes. Daarna aflakken in de gewenste kleur. (Je vriend kan gewoon nog 1 of 2 extra kleurloze laagjes doen). Dit herhalen zodra de nagellak slijt, maar minstens elke 2 weken. Al vrij snel zie je het resultaat in de uitgroei die weer schoon is. Het duurt natuurlijk een tijdje voor de hele nagel vervangen is. Het is best een klus, maar als je gemotiveerd bent heb je het ervoor over, het werkt geweldig. Succes! Overigens doe ik vanaf die tijd ook elke dag schone sokken aan, wellicht dat dat er ook aan bijdraagt dat het niet teruggekomen is.

 2. CB schrijft

  Tip: goede pedicure en dagelijks vaporub, binnen een jaar over

 3. Alex schrijft

  Hahahaha! Als je nu de zin om te zwemmen niet volledig ontnomen is…
  (Doet erg denken aan de Romeinse baden die – uit archeologisch onderzoek – poelen van platjes, luizen en schimmels blijken…)

 4. Ester schrijft

  Tip: draag altijd slippers in het zwembad, als u daar rondloopt en onder de douche staat. Alleen in het water zijn de slippers uit (zet ze aan de rand van het zwembad).
  Vroeger had ik hardnekkige zwemmerseczeem, dit is helemaal verdwenen sinds ik slippers echt strikt draag in alle openbare ruimtes waar veel mensen rondlopen met blote voeten. Ook bijvoorbeeld in douchehokjes op de camping.
  Het is niet gezegd dat uw kalknagels hierdoor verdwijnen, maar wellicht heeft u zo wel minder kans om anderen ermee te besmetten; zeker als ook zij slippers dragen.

 5. Mw. Smit schrijft

  Om van kalknagels af te komen hoef je geen zware medicijnen te slikken. Ga naar een goede pedicure! Het kost een jaartje behandelingen maar dan ben je al een heel eind. En ook al zijn het kalknagels, tijdens de behandeling kan de pedicure ze netjes verzorgen.

 6. Johanna4 schrijft

  Ieuwww en bedankt maar weer zeg! En ik verheugde me zo op het opengaan van de zwembaden )-:

 7. Neeltje schrijft

  Haaha…. Ik heb eens gelezen dat er in een normaal zwembad 75 liter urine zit. Toch kan ik niet wachten tot ik weer mag zwemmen. Maar niet te veel over nadenken.

 8. Frans schrijft

  Wel een mondkapje op tijdens het zwemmen !! :-) ;-)Sommige HTML is toegestaan