Spring naar inhoud


Zoon eet als een varken

Beste Beatrijs,

Ik ben een moeder van 35 met een zoon van 11. Mijn probleem is dat in ons gezin verschillend gegeten wordt. Mijn man eet binnen vijf minuten, ikzelf binnen tien minuten en mijn zoon doet er een half uur over. Daardoor eten wij nooit gezamenlijk. Maar zo leert mijn zoon ook niet de juiste manier om met zijn bestek om te gaan. Ik probeer het hem wel bij te brengen, maar ik ben te ongeduldig om zo lang aan tafel te zitten en vaak word ik boos als hij het niet snel oppikt. Ik heb een geweldige zoon, hij is lief, intelligent en beleefd. Daarom wil ik graag dat zijn tafelmanieren ook excellent zijn! Bestaat er geen cursus voor jonge kinderen, waarin ze alles leren over etiquette in het dagelijks leven?

Mijn zoon eet als een varken

Beste Mijn zoon eet,

Uw zoon heeft geen tafelmanieren, omdat hij nooit het goede voorbeeld heeft gezien. Om een kind iets te leren op dat gebied moet u uw eigen kennis in de praktijk brengen. Het enige wat daarvoor werkt is om als gezin gezamenlijk de avondmaaltijd te gebruiken en onderwijl een beschaafde conversatie te voeren. Als uw man alles in vijf minuten naar binnen slokt, kan dat natuurlijk niet. Dat lijkt teveel op voedertijd bij de roofdieren. En de tien minuten die u ervoor uittrekt zijn ook te weinig. Een avondmaaltijd met z’n drieën duurt een kwartier of twintig minuten. Daarbij eet iedereen rustig zonder te schrokken en is er aandacht voor elkaar in de vorm van een gesprek. Geen tv! Onder het eten hebt u tijd genoeg om uw zoon aanwijzingen te geven hoe hij met z’n bestek moet omgaan. Cursussen, zo ze al bestaan, zijn volstrekt overbodig. U weet zelf toch wel hoe het moet? Als u niet in staat bent om uw zoon zoiets eenvoudigs bij te brengen, ziet het er somber uit voor de rest van z’n opvoeding. Verander uw eetroutine en uw gezinsleven zal er wel bij varen, inclusief ieders tafelmanieren.

Artikelen in Eten en drinken, Huwelijk en scheiding, Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan