Spring naar inhoud


Zoeken naar een substituutoma

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik hebben twee kinderen van tweeënhalf jaar en drie maanden. Onze ouders wonen ver weg. Ik mis de steun en de gezelligheid, vooral in het weekend. Onze vrienden zitten niet te wachten op bezoek van baby en peuter, merk ik. Ik overweeg een oudere vriendin (60) te vragen of zij de rol van oma zou willen vervullen. Dat wil zeggen: ons af en toe op de koffie of te eten vragen en soms een dag oppassen. Het risico bestaat echter dat ze geen nee durft te zeggen. Daarom overweeg ik ook een advertentie op te hangen in de supermarkt. In de trant van ‘Opa en oma gezocht die dol zijn op kinderen en onverwacht bezoek’. Heeft u nog een advies?

Substituut grootouders gevraagd

Beste Substituut grootouders gevraagd,

Iemand polsen om de rol van oma te vervullen is nogal een indringende vraag. Zeker wanneer u die rol zo invult dat u als gezin regelmatig onverwacht op de stoep staat of te eten gevraagd wordt. De meeste mensen houden niet van onverwacht bezoek. Ook biologische grootouders weten liever van tevoren dat hun (klein)kinderen langs komen dan dat ze plotseling voor hun neus staan. Bij elkaar eten hoort een wederzijdse gewoonte te zijn. Dus niet alleen uw gezin bij uw vriendin, maar ook uw vriendin bij u thuis.

U bent zowel op zoek naar gezelligheid in de weekends als naar iemand die af en toe een dag wil oppassen. Dit zijn twee verschillende dingen die u uit elkaar moet houden. Oppassen valt onder diensten die betaling verdienen. Aan een vriendin vragen om het gratis te doen en nog wel een hele dag is niet niks. Zelfs als uw vriendin het leuk vindt en er geen geld voor wil, moet er iets tegenover staan: op z’n minst een door u bereide maaltijd. Voordat uw vriendin rijp is voor de rol van oma, zal ze eerst een beetje moeten ingroeien in uw gezin. Om te beginnen kunt u haar wat vaker bij u thuis vragen of in het weekend met haar erbij iets leuks gaan doen met het gezin. Het is geen goed idee om uzelf bij haar uit te nodigen. Laat staan uw kinderen bij haar afleveren zonder u erbij. Als ze uw gezin graag ziet, nodigt ze zelf wel uit. Al met al lijkt het simpeler om een betaalde oppas te zoeken dan afhankelijk te zijn van een vriendin die ja of nee kan zeggen.

Een advertentie ophangen voor gezelligheid lijkt weinig kansrijk. U kunt wel een oppasoma zoeken via een advertentie, maar dan moet u betalen. Dan is het gewoon werk. Voor de gezelligheid kunt u beter gezinnen leren kennen met kinderen in dezelfde leeftijd. Als u uw oudste naar een peuterspeelzaaltje brengt, komt u vanzelf met andere ouders in contact.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Janneke schrijft

    Ook wij hebben twee kleine kinderen en wonen ver bij onze ouders uit de buurt. Omdat we onze ouders echter graag zien, en zij ons, spreken we zeker elke 14 dagen wel wat af. Dan is het twee uur rijden, nou en, we maken er gewoon een dagje of weekendje van. De ene keer komen onze ouders bij ons, de andere keer gaan wij daarnaartoe. Waar een wil is, is een weg! Als u het teveel moeite vindt om het contact met uw ouders warm te houden betwijfel ik of een surrogaatgrootouder wél tot het gewenste resultaat leidt.

  2. Ineke van Alphen schrijft

    In relaties is geven en nemen belangrijk, het klinkt alsof u alleen wilt ontvangen en dat gaat natuurlijk niet werken. Ik had met kleine kinderen geen famillie in de buurt, maar was altijd bereid om op andere kinderen te passen, natuurlijk kreeg ik daarvoor ook wederdiensten. En het is een kleine moeite, want of er naast mijn eigen twee kinderen nog een of twee andere kinderen bij waren maakte weinig uit.Sommige HTML is toegestaan