Beste Beatrijs,
Hoe hoor je je te presenteren op een naambordje op voordeur of brievenbus? Is het gebruikelijk het woord ‘Familie’ of de afkorting ‘Fam.’ voor de achternaam te plaatsen of is het eerder gebruikelijk de voorletters van de hoofdbewoner voor de achternaam te plaatsen? Is het gebruik van een universitaire titel op een naambordje netjes of juist overdreven?
Naambordjesetiquette
Beste Naambordjesetiquette,
U mag het natuurlijk helemaal zelf beslissen, maar ik raad u aan om alles wat overbodig is weg te laten. Dus geen ‘Familie’, laat staan ‘Fam.’, op het naambordje. Afkortingen zijn altijd lelijk en of er een familie, een alleenstaande, een stel of een hele woongemeenschap achter de voordeur zit doet er niet toe. Essentieel zijn de achternamen van de hoofdbewoners. Als het om verschillende hoofdbewoners gaat, vermeldt u de betreffende namen: Smit, Jansen, Bakker enzovoort. Initialen van de voornamen zijn facultatief. Als iedereen achter de voordeur dezelfde naam heeft, dan alleen die naam zonder initialen: Smit. Geen voornamen erbij (te familiair), geen namen van kinderen of huisdieren (die betalen niet mee) en geen universitaire titels (irrelevant).
Ik vind dat namen van kinderen er wel bij horen. Het doet helemaal niet ter zake of ze meebetalen, ze wonen er wel. In mijn ervaring is het ook heel gebruikelijk om de kinderen te vermelden. Dat ik als kind niet werd genoemd ervaar ik nog altijd alsof ik er eigenlijk niet thuishoorde (al had dat natuurlijk ook met andere dingen te maken).
Ik ben pas gescheiden en woon met twee kinderen in een nieuw huis. Op het naambordje staat één naam: de achternaam van ons alle drie. En als mijn oudste studerende dochter thuis komt hoort ze er ook bij. En als ze straks allemaal uitzwermen dan blijft het bordje kloppen. Mooie praktische oplossing en ook een mooi bordje. Overigens ben ik wel de enige in een rijtje van 10 huizen met een naambordje.