Spring naar inhoud


Voor- of achterkant?

Beste Beatrijs,

In de schouwburg of bioscoop moet ik vaak mensen passeren om mijn zitplaats te bereiken. Ik doe dit altijd met mijn gezicht naar de mensen toe, omdat ik meen ooit geleerd te hebben dat dit volgens de etiquette is. Ook is mijn voorkant minder uitstekend, en is het makkelijker in te schatten hoeveel ruimte ik heb. Ik zie echter dat de overgrote meerderheid van de mensen passeert met hun achterkant naar de zitters toe. Toen ik dit tijdens een borrel ter sprake bracht, waren mijn gespreksgenoten geschokt: volgens hen moeten geslachtsorganen te allen tijde afgeschermd worden van anderen.

Langs een rij lopen

Beste Langs een rij lopen,

Bij het passeren van mensen in een rij beweegt men zich, af en toe ‘sorry’ mompelend, zijwaarts schuifelend met de rug naar het podium, oftewel met het gezicht naar de mensen die noodgedwongen van hun zitplaats zijn opgestaan om een nieuwkomer door te laten. Inderdaad, omdat u dan beter zicht hebt op wat u aan het doen bent en minder snel op tenen trapt. Als er genoeg ruimte is, kunt u zich ook loodrecht op de kijkrichting van het publiek voortbewegen. Dan kijkt u dus naar de zitplaats waar naar toe u op weg bent en toont u de mensen die u passeert uw linker- dan wel rechterschouder.

Artikelen in Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan