Spring naar inhoud


Opstaan in de bus

Beste Beatrijs,

Als student zit ik regelmatig in de (stads)bussen van mijn studentenstad. Deze bussen zitten vaak overvol, het gros van de reizigers moet staan, en het gebeurt regelmatig dat er ook oudere mensen instappen. Van mijn ouders heb ik van jongsaf aan meegekregen dat ik op moet staan voor oudere mensen. Ik doe dit ook graag. Maar het is niet altijd makkelijk te bepalen of iemand onder de categorie ‘oudere mensen’ valt. Soms ben ik bang dat iemand er ouder uitziet dan hij of zij is, of ik twijfel of de persoon al een dusdanige leeftijd heeft bereikt dat ik mijn zitplaats dien aan te bieden. Ik kan me voorstellen dat zeker vrouwen beledigd zijn wanneer ik als jongeman hun een zitplaats aanbiedt, terwijl zij zichzelf daar niet oud genoeg voor vinden. Wat is een goede maatstaf hiervoor? Is het een belediging wanneer je opstaat voor iemand die nog niet echt oud is?

Wanneer misstaat opstaan?

Beste Wanneer misstaat opstaan,

Hier zijn geen precieze richtlijnen voor te geven. Het is nu eenmaal moeilijk om leeftijden te schatten. Bovendien zijn sommige mensen van 50 lichamelijk zwak en breekbaar, terwijl er ook fitte en veerkrachtige 70-plussers rondlopen. Ik raad u aan om niet zozeer op leeftijd te letten als wel op iemands voorkomen. Sommige mensen zien eruit alsof ze behoefte hebben aan een zitplaats, anderen veel minder. Sta alleen op voor de eerste categorie.

Overigens is het geen belediging om op te staan voor iemand die zichzelf nog niet oud vindt. Als een nuffig iemand ten onrechte gepikeerd reageert op uw beleefde geste, dan haalt u uw schouders op en blijft u lekker zitten.

Artikelen in Reizen, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan