Spring naar inhoud


Autoportier openen voor dames

Beste Beatrijs,

Misschien ben ik (vrouw 78 jaar) wel hopeloos ouderwets, maar ik stoorde me onlangs aan het volgende: buurman (60) komt aangereden met zijn vrouw en een voor mij onbekende oudere heer en dame (tachtigers zo te zien). Buurman stapt uit en loopt snel naar zijn  voordeur, gevolgd door de heer op leeftijd. Dan stappen de dames uit en lopen ook naar het huis. Waar ik mij dan over verbaas is dat geen van beide heren het achterportier opende voor de dames, laat staan dat ze een hand reikten om uit te stappen. Zijn deze hoffelijkheden uit de mode, zelfs in welgestelde kringen? Zoals het ook geen bon ton meer is om op te staan voor ouderen in het openbaar vervoer?

Autoportieren openmaken

Beste Autoportieren openmaken,

Ik denk inderdaad dat het zo’n beetje afgelopen is met de specifieke galanterie om autoportieren voor dames te openen. In- of uitstappen bij een auto wordt niet meer gezien als iets waar dames hulp bij nodig hebben. Dat komt doordat vrouwen zelf de hele tijd niet anders doen dan auto rijden en dan ook zelf in- en uitstappen. Het galante gedrag van mannen op dit punt is daardoor een beetje weggesleten.

Leeftijd legt nog wel enig gewicht in de schaal. Senioren (zowel mannen als vrouwen) die met iemand meerijden zijn vaak wel gebaat bij zo’n beleefde actie. De heer op leeftijd die u zag lopen had zelf kennelijk geen hulp nodig, want hij was tweede in de wedstrijd uit de auto stappen. De jongere vrouw had in zijn plaats kunnen bedenken om attent het portier open te maken voor de oudere vrouw en haar eventueel de hand te reiken. Maar als de oudere dame nog kwiek genoeg was om het allemaal zelf te doen, is het begrijpelijk dat zoiets vergeten wordt. Hulpbehoevendheid is het belangrijkste criterium voor het toepassen van egards als voor iemand opstaan in de tram. De factor leeftijd telt pas mee, wanneer die gepaard gaat met het soort breekbaarheid dat je onder 70-plussers aantreft. Voor een robuust ogende zestiger staat men niet meer op in het openbaar vervoer en voor vrouwen in het algemeen ook niet, tenzij ze hoogbejaard of zwanger zijn.

Artikelen in Traditionele etiquette.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Leontine Hellemons schrijft

    Met een knipoog een toch min of meer serieuze vraag: valt het bekijken van je buren ook onder galant gedrag?

  2. John Slenter schrijft

    Doet me denken aan de opmerking: als een man de autodeur openhoudt voor een vrouw, dan heeft hij ofwel een nieuwe auto danwel een nieuwe vrouw.Sommige HTML is toegestaan