Spring naar inhoud


Dames in herentoilet

Beste Beatrijs,

In pauzes van filmvoorstellingen of congressen is het vaak een drukte van belang bij de toiletten. Veel mensen gaan nog even snel, voordat het programma wordt voortgezet. Vaak is het bij de damestoiletten beduidend drukker dan bij de herentoiletten.

Het valt mij op dat het de laatste jaren steeds gebruikelijker lijkt te worden dat vrouwen bij grote drukte hun toevlucht zoeken tot het mannentoilet. Ik – als man – vind dit onplezierig. Niet alleen omdat ik mij ongemakkelijk voel als ik voor een urinoir sta, terwijl er dames achter mij staan te wachten voor de toilethokjes, maar ook omdat het iets oneerlijks heeft: ik zou het niet in mijn hoofd moeten halen het damestoilet binnen te gaan.

Soms is een verbaasde frons voldoende om de dame in kwestie duidelijk te maken dat ik niet van haar bezoek gediend ben. Tegenwoordig loopt men echter vaak zonder gêne het herentoilet binnen en doet ook geen enkele poging meer om zich hiervoor te excuseren. Ik wil de betreffende dames vriendelijk de deur wijzen, maar ben bang dat ik mijzelf hiermee belachelijk maak. Ben ik in deze kwestie ouderwets of vertonen deze dames ongepast gedrag? Hoe kan ik het beste handelen in deze situatie?

Geen dames op de heren!

Beste Geen dames,

U hebt in principe het gelijk volledig aan uw zijde: dames horen niet het herentoilet te betreden en andersom ook niet. Aan de andere kant is het niet de schuld van de dames dat de bioscoop- of theater- of congreszaalexploitanten te krenterig zijn om te investeren in voldoende dames-wc’s. Dan krijg je overloop van de dames naar de heren, daar helpt geen moedertjelief aan. Die vrouwen denken bij zichzelf: ‘Als ik ’s nachts over straat loop of er zijn straatfestiviteiten gaande, struikel ik over de wildplassende mannen. Knappe jongen die mij tegenhoudt als ik hier en nu in hoge nood uitwijk naar de heren-wc’s – ik heb geen zin om eindeloos in de rij te staan voor mijn eigen toiletten en zo het begin van de hervatte voorstelling te missen.’

Ik vrees kortom dat u zich inderdaad belachelijk maakt, als u deze overlopers terecht gaat wijzen. U kunt hen beter negeren. Zij kijken ook niet naar u terwijl u daar voor het urinoir staat. Dames zijn hun hele leven al gewend om plassende heren te negeren.

Artikelen in Het publieke domein.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. E. van Lierop schrijft

    Er zijn domweg te weinig dameswc’s in schouwburgen en dergelijke. Vrouwen hebben meer tijd nodig om naar de wc te gaan dan mannen, dus zouden voor hen meer wc’s gemaakt moeten worden. Overigens ben ik zelf niet zo’n held dat ik dan maar naar de herenwc’s ga.Sommige HTML is toegestaan