Spring naar inhoud


Vittende schoondochter

Beste Beatrijs,

Onze zoon van 28 woont sinds een jaar samen met zijn vriendin van 22. Ze zijn van plan om volgend jaar te trouwen. Wij zien het stel ongeveer een keer per maand, als ze bij ons langskomen en een hapje mee-eten. Wat ons opvalt is dat zij regelmatig onaangename opmerkingen tegen hem maakt. Hij sust het dan zo’n beetje. We vinden het vervelend dat de maaltijd voor ons verstoord wordt door haar gevit. Wat doe ik? Bespreek ik het met mijn zoon? Vraag ik tijdens het eten aan haar of ze alsjeblieft een beetje aardig wil doen? Of moet ik het negeren en denken: ‘Straks zijn ze weer weg’? Mijn man vindt dat ik me er niet mee moet bemoeien, omdat dat niet goed is voor de onderlinge verhoudingen.

Schoondochter bederft de sfeer

Beste Schoondochter bederft de sfeer,

Belangrijker dan het feit dat uw maaltijd wordt verstoord is de mogelijkheid dat uw zoon weleens de verkeerde partnerkeuze gemaakt zou kunnen hebben. Dat is dan ook het onderwerp dat u met uw zoon zou moeten bespreken en niet uw eigen ongenoegen.

Maak een aparte afspraak met uw zoon, zonder uw man en zonder zijn vriendin erbij. Begin uw gesprek met de omineuze formule ‘Ik wil me nergens mee bemoeien, maar.’ Laat een stilte vallen en kom daarna terzake. Vraag hem of hij gelukkig is met zijn vriendin en of zij inderdaad degene is met wie hij de rest van zijn leven wil delen. Als hij zegt: ‘Ja, hoezo?’ dan stelt u haar vitterige gedrag aan de orde en u vraagt hem wat hij daarvan vindt. Het aan- of afvallen van de partner ten overstaan van andere mensen is vernederend en uitgesproken onaangenaam gedrag. In goede relaties gebeurt dat niet. Dergelijke ongegeneerde agressie doet het ergste vrezen over vriendins gedrag in privéomstandigheden.

Houd uw zoon voor dat een huwelijk niet bedoeld is om elkaar het leven zuur te maken en dat hij nog steeds de vrijheid heeft om zich uit de voeten te maken. Als uw zoon afwijzend reageert in de trant van ‘Waar bemoei je je mee, er is niets aan de hand’, dan geeft u toe dat hij natuurlijk zijn eigen leven moet leiden en zijn eigen beslissingen moet nemen, maar dat u het uzelf voor eeuwig kwalijk zou nemen, als u deze zorg niet met hem had gedeeld.

Artikelen in Liefde en relaties, Schoonfamilie.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. ik vit ook schrijft

    Ik zou er niet meteen vanuit gaan dat deze schoondochter haar verloofde het leven zuur maakt. Zelf heb ik ook al jaren de onverklaarbare neiging om in gezelschap opeens op mijn vriend te gaan vitten, terwijl wij verder een zeer harmonieuze relatie hebben. Ik ben er zelf niet blij mee dat dit gebeurt, maar bespreek dit open met mijn vriend en hij heeft er zelden tot nooit last van – en vit vaak vrolijk terug. Veel van onze vrienden vinden het zelfs wel ‘schattig’ hoe wij elkaar becommentariëren in gezelschap. Ik wil dit gedrag niet goedpraten, maar het is zeker niet per definitie het symptoom van een slechte relatie!Sommige HTML is toegestaan