Spring naar inhoud


Videobellen onder het eten

Beste Beatrijs,

Wij zijn een echtpaar van rond de zestig en hebben drie kinderen, twintigers die het huis uit zijn. In deze coronatijd beeldbellen wij regelmatig met elkaar, soms ook onder het eten. Mijn ouders (eind tachtig) kunnen sinds kort ook beeldbellen. Onlangs was onze dochter op bezoek en tijdens het toetje leek het ons leuk om even met opa en oma te beeldbellen en bij te praten. Het gesprek verliep wat stroef, mijn vader deed vrijwel niet mee. Toen het gesprek beëindigd was en mijn vader dacht dat hij had opgehangen, begon hij te mopperen tegen mijn moeder dat het geen pas gaf om te bellen als je aan het eten bent en dat hij een volgende keer als dit gebeurt ons gewoon zou wegdrukken. Ik schrok hiervan, omdat wij ons van geen kwaad bewust waren, maar heb niet laten merken dat ik zijn bozige reactie per ongeluk gehoord had. Vooropgesteld dat ik mijn ouders niet meer tijdens het eten zal bellen ben ik toch benieuwd naar uw mening of beeldbellen met intimi tijdens het eten onbehoorlijk is.

Eten voor de camera

Beste Eten voor de camera,

Voor beeldbellen geldt hetzelfde als voor gewoon telefoneren: liever niet onder het eten. De camera werkt als een vergrootglas. Mensen aan de andere kant van de lijn vinden het al niet prettig om kauw- en slikgeluiden te horen zonder beeld, maar etende mensen in beeld wekken nog meer weerzin. Voor eten in gezelschap geldt nu eenmaal de regel dat je het óf allemaal doet (althans de gelegenheid daartoe hebt) óf je doet het niet. Als de ene helft van een groepje dat met elkaar videobelt een fijne chocolademousse zit weg te werken en de andere partij niet, heeft dat toch iets uitsluitends. De volgende keer dat u wilt beeldbellen met uw ouders kunt u beter even wachten tot na het eten. Drinken kan wel – dat is een minder fysiek gebeuren.

Artikelen in Corona, Eten en drinken, Smartphone.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Suze schrijft

  Ik geef de grootouders groot gelijk. Aan de eettafel wordt alleen gegeten tijdens de maaltijd. Net als met appen terwijl je gesprekspartner t.o. je zit, thuis of in een restaurant. Onbehoorlijk.

 2. Paul schrijft

  Ik vind dit stukken storender als het gaat om collega’s (dus een zakelijke setting). Waar je zou verwachten dat je door het wegvallen van reistijd alle tijd hebt om te eten, zie ik toch bepaalde collega’s hun ontbijt of lunch wegwerken tijdens een video-afspraak. Zeer onsmakelijk. Bij familie of vrienden komt het misschien wat ongeïnteresseerd over maar vind ik het minder vervelend.

 3. Marie schrijft

  Ik moet bekennen aan Paul dat ik me regelmatig schuldig maak aan eten tijdens een overleg. Ik kondig het wel aan van te voren: dit overleg is mijn lunchpauze gepland, dus als ik er bij moet zijn dan is dat prima, maar dan eet ik ondertussen wel wat (geluid uit natuurlijk en ik kauw met mond dicht).
  Overigens staat mijn lunchpauze wel gewoon in mijn (open) agenda, maar wordt daar gewoon overheen gepland. Als ik voor of na de vergadering tijd heb om te lunchen dan verzet ik mijn pauze wel, maar met aansluitend overleg is dit de enige optie. Dit gebeurde trouwens ook regelmatig op kantoor, en ook daar was de optie: of ik ben aanwezig met een broodje, of ik kan er niet bij zijn en jullie lossen het zonder mij op.Sommige HTML is toegestaan