Spring naar inhoud


Verscholen achter laptops

Beste Beatrijs,

Op de pabo waar ik werk zitten tijdens teamvergaderingen steeds meer collega’s met een opengeklapte laptop voor zich. Zo kunnen ze snel aantekeningen maken, zeggen ze. Ik vind het bij vergaderingen belangrijk om oogcontact met mijn collega’s te hebben en zou de laptops graag willen verbieden. Helaas krijg ik geen poot aan de grond. Ik word voor conservatief en digibeet uitgemaakt. In mijn lessen gaan ook steeds meer leerlingen schuil achter de laptop. Kan deze ontwikkeling worden gekeerd?

Oprukkende laptops

Beste Oprukkende laptops,

Vergaderen met een laptop voor je neus is belachelijk. Aanwezigen hoeven geen aantekeningen te maken. Dat is werk voor de notulist en die kan desgewenst een laptop gebruiken. Maar alle anderen moeten gewoon luisteren en zo nodig hun woordje doen. Op een teamvergadering komen kwesties aan de orde die met de kwaliteit en de effectiviteit van het werk te maken hebben. Centrale aandacht is dus vereist. De mensen die intussen naar laptops zitten te staren maken helemaal geen aantekeningen, maar zitten te e-mailen of op internet te surfen: kijken of er nog interessante huizen op de markt zijn, hotelaccomodatie voor de vakantie regelen, even naar GeenStijl, een spelletje poker, enzovoort.

Als u teamleider en bijgevolg vergadervoorzitter bent, kunt u het eenvoudig verbieden, lijkt me. Bent u teamlid, dan kunt u het punt ‘Laptopgebruik als teken van desinteresse en onbeleefdheid’ op de vergaderagenda laten zetten. Wie weet kunt u collega’s overtuigen en wordt de gewoonte afgeschaft. Bij kleinschalig onderwijs (interactieve werkgroepen) horen studenten ook hun aandacht bij de besprekingen te houden en niet met privézaken bezig te zijn. Alleen bij massale hoorcolleges kunnen laptops handig zijn.

Artikelen in Collega's, Internet en e-mail.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Tineke schrijft

  Sorry, maar wat een onzin!
  In dit digitatle tijdperk draait het op werk (en school) meer en meer om digitale informatie. Stukken en informatie kan tijdens een vergadering makkelijk worden opgezocht, emails die betrekking hebben tot de vergaderpunten, etc etc.
  Dit is net alsof je zegt: je mag geen pen/papier of archiefmateriaal meenemen tijdens een vergadering.
  Natuurlijk moet er een notulist aanwezig zijn: maar aantekeningen maken betreft je eigen taken is geen verkeerde stap.
  2009 mensen!

 2. Ronald schrijft

  Tineke schreef:

  In dit digitatle tijdperk draait het […] meer en meer om digitale informatie.

  Alhoewel informatie tegenwoordig vaak digitaal verpakt en getransporteerd wordt, is de informatie-verwerking en bespreking tijdens een bespreking niet anders dan in het pré-digitale tijdperk; van mens tot mens.

  Een opengeklapte laptop kan net als een telefoon die aanstaat alleen maar procesverstorend werken.Sommige HTML is toegestaan