Spring naar inhoud


Verplicht gezellig skypen

Beste Beatrijs,

Sinds vorige week werk ik thuis, net als mijn collega’s. Die hebben nu ‘koffietijd’ ingesteld: elke dag om 11 uur ’s ochtend skypen ze een half uurtje met elkaar, voor de gezelligheid, met een kopje koffie, om te compenseren voor de sociale isolatie. Ik zit thuis met twee kleine kinderen, en heb wel wat beters te doen. Hoe kan ik mij hieraan onttrekken?

Geen zin in Skype

Beste Geen zin in Skype,

Ik raad u aan om er wél aan mee te doen. U zegt dat u wel wat beters te doen hebt, maar het is goed om in contact te blijven met de buitenwereld, ook met collega’s. Een half uur kletsen en elkaars welbevinden peilen is niet buitensporig lang. Zo’n pauze kan prima een plaatsje krijgen in de dagelijkse routine. U zult er overdag vast voor moeten zorgen dat uw kinderen aan de gang blijven met hun schoolwerk of hen anderszins gericht bezighouden. Zij kunnen tijdens uw Skype-gesprek zelf ook pauze nemen met televisie, strips of schermspelletjes. Voor de voortgang van uw eigen werk is het goed om op gezette tijden zowel inhoudelijk als vrijblijvend met uw collega’s contact te houden. Als u elke dag skypen niet kunt opbrengen, doe het dan in ieder geval één keer per week.

Artikelen in Collega's, Corona, Telefoon.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Wil schrijft

  Je ontrekken aan dit soort sociale bijeenkomsten tussen collega’s zet je wel op een achterstand.
  Als we weer terugkeren naar een wat meer normale situatie waarbij iedereen weer op het bedrijf gaat werken, zal je merken dat er allerlei informatie aan je is voorbij gegaan waardoor jij het buitenbeentje bent geworden.
  Probeer dus wel zo veel mogelijk aan deze bijeenkomsten deel te nemen omdat in het informele circuit vaak belangrijke ontwikkelingen binnen het bedrijf worden besproken. En zeker in deze onzekere tijden kan het deze kennis onontbeerlijk blijken te zijn.

 2. Sanja de Bruin schrijft

  Mijn man heeft er ook een hekel aan. Vanuit huis moet je ineens met al je collega’s tegelijk koffie drinken. Net als bij vergaderingen zijn het altijd dezelfde mensen die veel aandacht nodig hebben: huis, kinderen en echtgenoot moeten voor de camera getoond worden. Ooh en Aah moet worden geroepen. Het is veel vermoeiender dan op kantoor koffie drinken met naaste collega’s.
  Ik ben blij dat ik altijd al thuis werk net als mijn collega’s. We zijn het gewend. Contact is vooral functioneel in de vorm van een online vergadering.

 3. Susanne schrijft

  Ik vind elke dag een half uur ook buitensporig veel. Normaal gesproken verklets je toch ook geen halve uur bij de koffiemachine? Degenen die dat bedacht hebben, hebben vast zelf geen kleine kinderen thuis. Mijn kleuter kan echt niet zelfstandig aan haar schoolwerk werken zonder begeleiding, mijn peuter heeft geen schoolwerk en kan ik zeker geen half uur alleen laten zonder toezicht.

  MIjn man en ik verdelen werk en zorg voor de kinderen en komen beiden al nauwelijks toe aan mijn normale werkzaamheden. De noodzakelijke meetings plannen we om elkaar heen, en aangezien er ook nog met de juf en het KDV geskyped moet worden, vult dat onze agenda’s genoeg.
  Een wekelijks koffiemomentje lijkt me meer dan genoeg, zeker als dit naast functioneel overleg is.

 4. Moeder van drie kleintjes schrijft

  Heeft Beatrijs geen kleine kinderen (meer)? Dit is een belachelijk verzoek wat vermoedelijk snel gereduceerd zal worden tot hooguit een keer per week. Werk met kleine kinderen combineren is al onmogelijk en laat zich slecht regisseren. Je mag blij zij wanneer je in deze tijd ‘iets’ gedaan krijgt voor je werk, laat staan dat je op een vast moment ‘koffie samen’ kunt drinken. Verzonnen door mensen zonder (kleine) kids dus. Skippen die hap. Na corona komt de chit chat echt vanzelf weer op gang.

 5. Ton schrijft

  @Moeder van drie kleintjes: wij hebben ook twee keer per week een telefonisch kletsmomentje. En hierbij zijn ook collega’s met kleine kinderen bij, die wel degelijk werk verrichten. Het hangt van de situatie af, maar als er twee ouders zijn moet het toch wel enigszins te verdelen zijn. Het is juist prettig om even je ei kwijt te kunnen over het gedoe met kinderen.

  Dus prima advies van Beatrijs om dan in elk geval 1 keer per week aan te sluiten.Sommige HTML is toegestaan