Spring naar inhoud


Vergaderdiscipline

Beste Beatrijs,

Als vertegenwoordiger van de cliëntenraad was ik uitgenodigd voor een teamvergadering van de zorginstelling. Het was uitdrukkelijk de bedoeling dat ik meedeed met de discussie. De vergadering met zo’n twintig mensen was vrij rumoerig. Met name twee dames waren druk met elkaar aan het kletsen. Dat stoorde mij, omdat ik daardoor de lopende discussie slecht kon volgen. Dat heb ik gemeld en gevraagd of mensen stil konden zijn als anderen aan het woord waren. Blijkbaar is er geklaagd, want de dag daarna werd ik door een bestuurder van de instelling aangesproken. Ik had me volgens haar niet als gast gedragen. Ik had er begrip voor moeten hebben dat collega’s, die door grote werkdruk elkaar nauwelijks spreken, dergelijke gelegenheden gebruiken om elkaar bij te praten, ook één op één. Volgens mij is een slechte vergaderdiscipline juist onbehoorlijk tegenover gasten.

Op het matje

Beste Op het matje,

Het is zeker niet gebruikelijk om tijdens een vergadering onderonsjes te houden of door elkaar heen te praten. Dat is erg afleidend voor de andere aanwezigen en bovendien lijdt de verstaanbaarheid van de officiële vergadering daaronder. Als iedereen kan praten met wie hij/zij wil over onderwerpen die niet op de agenda staan, kan er beter een koffiebijeenkomst of een borrel worden gehouden. Dan is duidelijk dat het niet de bedoeling is om zaken van algemeen belang te bespreken en zo nodig beslissingen te nemen, maar om voor de vuist weg te kletsen over wat er in je opkomt. Vergaderdiscipline vereist dat deelnemers (gast of niet-gast maakt niet uit) de aandacht erbij houden en de beleefdheid opbrengen om hun mond te houden als iemand anders aan het woord is. Er hoort een voorzitter te zijn om de vergadering in goede banen te leiden.

Artikelen in Collega's, Taalgebruik, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Wil schrijft

  Helaas is de etiquette van vergaderingen een totaal onbekend gebied bij veel deelnemers.
  In mijn beroepsleven heb ik veel “vergaderingen” moeten bijwonen die uitblonken in een totaal gebrek aan discipline van de deelnemers en een volledige incompetentie van de voorzitter.
  Jaarlijks worden er in Nederland miljarden besteed aan doelloze vergaderingen die geen enkel doel dienen dan een sociaal onderonsje van een beperkt groepje aanwezigen omdat niemand de ruggengraat heeft om iedereen bij de les te houden.
  Zoals een bekend cabaretier eens zei: “Een goede vergadering is een vergadering waarin de netto zuiptijd 2 keer zo lang is als de vergadering.” Ik sluit me graag aan bij de stelling. .

 2. Cornelis schrijft

  Dit klinkt eerlijk gezegd als een Jiskefetsketch. Dat de voorzitter zich achteraf niet veronderschuldigt, maar nota bene de schuld bij een gastdeelnemer legt, lijkt me bovendien een symbolische middelvinger naar de cliëntenraad.Sommige HTML is toegestaan