Spring naar inhoud


Spraakwaterval

Beste Beatrijs,

Ik verwijt mijn partner dat hij bij bezoek (thuis of elders) steeds het woord voert en nauwelijks pauzes inlast, waardoor zowel de bezoeker als ik nauwelijks aan het woord komt. Zelf ben ik nogal secundair reagerend en heb altijd even tijd nodig om te reageren op wat een ander zegt. Mijn vraag is: wat kan ik in gezelschap van een gast tegen mijn partner zeggen om hem er op te attenderen dat hij weer de automatische praatpiloot aan heeft staan. Iets in de trant van ‘Laat me nu toch ook even aan het woord?’ maar misschien zijn er betere en effectieve zinnen mogelijk. Dit is een steeds terugkerende ergernis, hoewel ik hem al vele malen, waar geen bezoek bij is, heb duidelijk gemaakt dat hij te veel aan het woord is.

Onstuitbare vriend

Beste Onstuitbare vriend,

U hebt het er al vaak over gehad met uw partner zonder veel effect, dus dat voorspelt weinig goeds voor de toekomst. Van belang in dit verband: is hij het met u eens dat hij in gezelschap te veel en te lang het woord voert of vindt hij uw kritiek onzin? Alleen als hijzelf ook vindt dat hij te veel praat, is er een (kleine) kans op zelfverbetering. U zou misschien een codewoord met hem kunnen afspreken, bijvoorbeeld ‘Ogenblikje’ of ‘Wacht even’ of desnoods een woord dat nergens op slaat: ‘Sanseveria!’ of ‘Catacombe!’ dat voor hem als sein werkt om onmiddellijk te stoppen met praten, zodat anderen in het gezelschap aan de beurt kunnen komen. Een afspraak voor een codewoord werkt alleen wanneer uw partner gemotiveerd is om zijn woordenvloed te temperen.

Artikelen in Liefde en relaties, Taalgebruik.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Lilith schrijft

    Eventueel een hand op de schouder en; ‘…lieverd…je hebt..- lieverd? Kijk me even- ja. Dankje.’Sommige HTML is toegestaan