Beste Beatrijs,
Ik heb een heel leuke, lieve man die altijd zeer complimenteus is voor mijn vriendinnen, ook voor mij trouwens. Zijn complimenten gaan vrijwel altijd over uiterlijk. Niets ontgaat zijn oog en hij benoemt ook altijd direct wat hij ziet: ‘Wat zie je er weer prachtig uit!’ ‘Wat een bijzondere speld!’ ‘Mooie jurk heb je aan, is dat mode?’ Ik weet dat hij er niets vervelends mee bedoelt, maar ik heb van de vrouwen in kwestie gehoord dat ze zich soms erg bekeken voelen. Ik heb mijn man gevraagd zijn observaties niet direct te delen, maar dat blijkt lastig te zijn. Hoe hoort het te gaan met complimenten geven?
Onder een loep
Beste Onder een loep,
Dwangmatig complimenten uitdelen aan vrouwen, zoals uw man kennelijk doet, kan gemakkelijk verkeerd vallen. Een compliment heeft alleen waarde in zeldzaamheid. Wanneer iemand voortdurend complimenten geeft, worden die mooie woorden niet meer als oprecht gezien, maar als vleierij. Dit geldt helemaal, wanneer het complimenten van een man betreft die in de richting van vrouwen stromen. Een man die links en rechts strooiend met vleiende woordjes voor vrouwen door het leven gaat laadt al snel een verdenking van seksisme op zich. Een zeldzaam compliment kan de ontvanger ervan het goede gevoel geven te worden gezien, maar een veelheid aan complimenten strijk en zet bij elke ontmoeting leidt tot het minder prettige gevoel als een object te worden beoordeeld. Van de weeromstuit kan de gecomplimenteerde persoon zich geïrriteerd afvragen waar de pluimstrijker het recht vandaan haalt om zich überhaupt een oordeel aan te matigen.
Een compliment heeft alleen waarde in zeldzaamheid.
Bespreek dit met uw vriend en vertel hem dat het verstandig zou zijn, als hij de complimentjes voor uw vriendinnen zou beperken tot maximaal een of twee keer per jaar, alleen in het geval dat hij het echt meent. Ook kan hij beter prestaties of inspanningen complimenteren dan uiterlijkheden (vaak een zwaktebod). Daarmee zou hij zijn oprechtheid en in het kielzog daarvan zijn populariteit verhogen in plaats van wat er nu gebeurt: dat gecomplimenteerde vrouwen korzelig worden van de voorspelbaarheid en hem als een slijmbal zien.
Als de man dit advies opvolgt, moet hij permanent zijn impuls om complimenten te geven onderdrukken. Ook kan hij niet meer oprecht zijn, maar moet verbergen dat hij een scherp oog voor uiterlijkheden heeft.
Waarom niet iemand accepteren voor wie hij is? Per slot van rekening zullen anderen nooit 100% enthousiast zijn over een partner. Als “het bekeken voelen” als gebrek verdwijnt, komt daar een andere gebrek voor in de plaats.
Hè wel een beetje jammer. Aardige, opmerkzame man die zegt wat hij mooi vindt – wordt toch de kop ingedrukt
‘Je bekeken voelen’ — waarom trek je anders die leuke jurk aan of speld je die mooie broche op? Misschien moeten we eens wat minder lange tenen gaan kweken.
Het lijkt me juist belangrijk om niet te accepteren hoe iemand is, als dat met regelmaat mensen ongemakkelijk maakt. De hele essentie van goede manieren is tenslotte dat je mensen op hun gemak stelt en dat goede manieren als het ware de olie is die de interactie tussen mensen soepel laat verlopen.
Dus nee, als hij mensen ongemakkelijk maakt moeten we niet accepteren dat hij nu eenmaal zo is, hij moet leren zich te gedragen.
Ik had zo’n collega. Ik vond het grappig en goed voor de sfeer, maar er waren ook vrouwen (en mannen) die het irritant vonden. In mijn ogen vaak de gevoelige types met minder zelfvertrouwen die alles veel te serieus namen. Maar ook daar moet je rekening mee houden. Dus, hoewel voorstander van complimenten, manlief moet zich toch leren inhouden en onderscheid maken. Overigens zou het de betreffende vrouwen sieren om de man zelf aan te spreken in plaats van te klagen bij zijn vrouw. Wellicht dat hun ergernis dan ook weggenomen wordt, als duidelijk is dat er geen ongewenste bedoelingen achter zitten maar alleen een man met oog voor detail.