Spring naar inhoud


Last van huisgenoot

Beste Beatrijs,

Sinds kort heeft mijn huisgenoot een vriend. Hij is hier vier of vijf dagen per week. Ons huis is heel gehorig. Er zijn afspraken dat het met name doordeweeks een beetje stil moet zijn ’s nachts. Afgelopen week ben ik elke nacht wakker gemaakt door seksgeluiden van mijn huisgenoot en haar vriend. Haar bed staat tegen de kant van mijn muur aan. Mijn kamer is heel klein en ik kan mijn bed niet verplaatsen. Zij wel maar ze wil dit niet. Ik kom niet aan mijn slaap toe. Ze wil niet in gesprek gaan met mij, want daar heeft ze geen tijd voor, zegt ze. Moet ik mijn huisbaas hierbij betrekken?

Slaaptekort

Beste Slaaptekort,

U zult toch uw huisgenoot te pakken moeten zien te krijgen, want een gesprek voeren is de enige manier om de overlast te verminderen. Betrek de huisbaas er niet bij. Hij kan er niets aan doen en het is ook zijn probleem en zijn verantwoordelijkheid niet. U zou de huisbaas er ook niet bij roepen als uw huisgenoot nooit haar rotzooi opruimde. Spreek met haarzelf. Er moet een gelegenheid zijn, waarbij ze niet in bed ligt en beschikbaar is voor een kort gesprek, ook al zegt ze dat ze geen tijd heeft. Ga desnoods in hinderlaag liggen, voordat ze thuiskomt. Het is prima als haar vriend ook bij het gesprek aanwezig is. Leg haar uit waar u precies last van hebt: dat u niet kunt slapen op die manier en vraag of ze haar bed los haalt van de muur.

Daarna zult u trouwens nog steeds last van lawaai hebben, valt te verwachten. Of een bed nu los van de muur staat of er tegenaan, die seksgeluiden zult u tot u blijven komen. Althans zolang het stel nog verliefd is. Later wordt dit vanzelf minder. Vraag hun dringend om rekening met u te houden en het akoestisch een beetje rustig aan te doen tijdens de seks. Het stel zal heus wel begrijpen dat dit soort geluid hinderlijk is voor de buren. Vraag ook naar de mogelijkheden om wat vaker de nacht in zijn huis door te brengen. Dan hebt u helemaal nergens last van.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Henri Bik schrijft

  Als die huisgenoot pretendeert om geen tijd te hebben voor een gesprek betekent het dat ze niet bereid is om erover te praten. Naar mijn smaak is het dan tijd voor akoestische repercussies: hetzij bonken op de muur en roepen: KOEST, hetzij een luidspreker tegen de muur zetten en een stichtelijke psalm afspelen. Als u dat niet durft helpen oordopjes ook.

 2. Floris schrijft

  Het feit dat je het hebt over een huisgenoot, doet mij denken dat het wel eens zo kan zijn dat die kamer -contractueel- bedoeld is voor bewoning door één persoon. Als die vriend daar 5x in de week blijft slapen dan kan hij wel eens zijn hoofdverblijf daar krijgen.

  Als de huisgenoot echt ongevoelig is voor jouw redelijk verzoek, dan staat de optie open om dat op deze wijze te escaleren.

 3. PeterJKH schrijft

  Een huisbaas is wel degelijk aanspreekbaar als een medehuurder overlast bezorgt. Als persoonlijke gesprekken met de buurvrouw geen resultaat opleveren en de overlast voortduurt, zou ik zeker de verhuurder inschakelen. Ik zou dat dan ook aan de medehuurder melden: “Sorry, maar ik heb in persoonlijk overleg met jou geprobeerd tot een oplossing te komen, helaas is dat niet gelukt, dus bleef mij niets anders over dan dit aan de verhuurder te melden, hetgeen ik vandaag heb gedaan.”

 4. Wytzia schrijft

  Tijdens mijn studententijd speelde dit probleem bij onze buren. Een van de jongens kreeg een relatie met een kreunster Daar zei de huisgenoot “Of jullie doen het voor 22.00 of jullie doen het bij haar thuis”.Sommige HTML is toegestaan