Spring naar inhoud


Kritiek weerstaan

Beste Beatrijs,

Ik ben een vrouw van 41 en nogal tenger gebouwd, waardoor veel mensen (meestal dikke vrouwen) menen commentaar te moeten leveren op mijn figuur, zoals bijvoorbeeld ‘Eet jij wel genoeg?’ of ‘Ben jij niet veel te mager?’ Een vriend heeft mij het advies gegeven te antwoorden met: ‘Ben jij niet veel te dik?’ maar dat vind ik nogal cru. Weet u een elegantere oplossing?

Niet dik genoeg

Beste Niet dik genoeg,

Mensen zouden zich te allen tijde moeten onthouden van commentaar op elkaars uiterlijk. Zeker het soort passief-agressieve opmerkingen waar u last van hebt is buitengewoon ongepast. Het weerwoord dat uw vriend suggereert is inderdaad een beetje cru, maar in de categorie lik-op-stuk replieken wel weer grappig. U zou het ook kunnen proberen met een vraag om opheldering: ‘Probeer je me nu een compliment te geven?’ Of quasi boetvaardig: ‘Het spijt me dat ik niet aan je norm voldoe.’

Artikelen in Aanspreken en begroeten.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Bianca schrijft

    “Bedankt voor het compliment”, lijkt me een iets handiger variant -omdat het een mededeling is, en niet uitnodigt tot discussie. Zoals een hartelijk: “Nee, dank je wel !”, ook een fijne dooddoener is als iemand om ‘een eurootje’ bedelt.

  2. Stella schrijft

    Beetje aanpassen: niet “Het spijt me dat” maar “jammer voor je dat”.
    Waarschijnlijk zou ik wel af en toe iets zeggen als: “Dat denk je omdat je zelf veel te dik bent.” en bij protesten of beledigde reacties wijzen op de Quoteletindex.

    Ik krijg sporadisch te horen dat ik er nog van groeien moet of dat je met mijn postuur alles dragen kan. Beide opmerkingen zijn niet correct, maar het gebeurt te weinig om me er over op te winden of goede reacties voor paraat te hebben. Maar ik werk dan niet mee door het als een leuk grapje op te vatten en mee te lachen.Sommige HTML is toegestaan