Spring naar inhoud


Te snel praten

Beste Beatrijs,

Momenteel volg ik (jonge vrouw, 21 jaar) de opleiding tot management assistent. Tijdens mijn stage word ik veel gewezen op het feit dat ik ontzettend snel praat en daardoor heel bot of zelfs ongeïnteresseerd overkom. Dit terwijl het tegendeel waar is. Verder ben ik wel heel beleefd aan de telefoon en volg ik wat dat betreft de etiquetteregels nauwlettend. Hebt u misschien een tip voor mij om minder snel te praten, zodat ik mijn klanten laat zien dat ik wel interesse heb voor hun vragen en problemen en ook minder bot overkom?

Te rad van tong

Beste Te rad,

Veel jongeren praten te snel. Zij ervaren het zelf onderling niet als een probleem, het zijn ouderen die hier last van hebben. Ik vat de gewoonte om je zinnen af te raffelen trouwens niet op als een teken van botheid of gebrek aan belangstelling voor de luisteraar, maar eerder als teken van zenuwachtigheid danwel ondergeschiktheid. De onderliggende boodschap lijkt te zijn: ‘Let maar niet op mij. Laat ik maar snel zeggen wat ik te zeggen heb, want ik wil niet teveel spreektijd innemen, niet een te groot beslag leggen op het luistervermogen van de medemens’.

Hoe dit ook zij, psychologiseren heeft weinig zin. De tendens is sowieso voor iedereen om sneller te spreken. Dat merk je als je naar oude journaalflitsen of documentaires van dertig veertig jaar geleden kijkt. Iedereen heeft tegenwoordig een hoger spreektempo, ook de ouderen. Dit neemt allemaal niet weg dat het wel verstaanbaar moet blijven om irritatie bij gespreksgenoten te voorkomen. U kunt het best anders aanpakken. Neem een bewust besluit om langzamer en gearticuleerder te praten. Neem de tijd, slik geen woorden in. Houdt u uzelf voor dat het belangrijk is wat u te zeggen hebt. Voeg wat gewicht toe aan uw woorden, haal rustig adem tussendoor. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is om uw taalgebruik inhoudelijk op te schonen. Ongetwijfeld wordt dit, zoals bij zo veel mensen het geval is, overwoekerd door modieuze uitdrukkingen en naargeestige afgelikte catch phrases. Schaf radicaal alle stopwoorden af. Als u zichzelf voorneemt om nooit van uw leven meer uitdrukkingen als ‘zeg maar’ of ‘dan heb ik zoiets van’ of ‘als het gaat om’ te gebruiken, en woorden als ‘gewoon’, ‘eigenlijk’ en ‘oké’ tot het absolute minimum te beperken, dan vertraagt u automatisch uw spreektempo. Op die manier dwingt u uzelf om het juiste woord te vinden en grammaticaal correcte zinnen te maken. De denkpauzes bevorderen de verstaanbaarheid en een bijkomend voordeel is dat die ellendige stoplappen eruit gaan.

Artikelen in Collega's, Taalgebruik.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Noks Nauta schrijft

    Een aanvulling:
    Mensen die snel spreken zijn naar mijn ervaring vaak mensen die ook heel snel denken (dit komt vaak bij hoogbegaafden voor). Dat is een mooi talent, maar het kán doorschieten in ‘ongeleide projectielen-gedrag’.
    Mijn tips voor degene die (te) snel praat:
    Bedenk voordat je gaat praten wat de boodschap is die je wilt overbrengen. Kies uit de (soms door elkaar buitelende gedachten) alléén de essentie en formuleer die op een rustige manier. Dit kun je natuurlijk ook goed oefenen met een goede vriend of vriendin die jou feedback geeft.
    Bewaak het contact met je gesprekpartner. Let erop of je gesprekspartner jou wel kan volgen en check dat ook regelmatig. Je zou ook nog kunnen zeggen: “Ik weet dat ik nogal eens wat te snel praat, wil je “stop” zeggen als je het niet meer kunt volgen?”
    Neem jezelf op een bandje op en luister hoe dat overkomt. Gebruik ook opnames om na te gaan of er verbetering is.

  2. Merel schrijft

    @Te rad van tong
    Pas uw gesprekstempo aan op uw gesprekspartner, dat werkt het best. Ik praat zelf ook vrij snel (zonder ‘modieuze uitdrukkingen en naargeestige afgelikte catch phrases’) en vind het ergerlijk als mijn gesprekspartner steeds langzamer gaat praten, dat is echt niet altijd nodig.
    Door u af te stemmen op het tempo en de toonhoogte van de persoon met wie u praat maakt u makkelijker contact. Zeker in de situatie die u beschrijft (klantcontact) is het aan u om uw snelheid van spreken aan te passen om een betere communicatie tot stand te brengen. Dat alleen al is een teken dat u luistert naar de klant en hem of haar serieus neemt. Succes!

  3. VZW BEST schrijft

    Sommige mensen hebben moeite met controle over hun spreektempo omdat ze broddelen. Broddelen is een vloeiendheidsstoornis en heeft soms gelijkenissen met stotteren. Logopedisten die gespecialiseerd zijn in vloeiendheidsstoornissen kunnen therapie geven om het broddelen meer onder controle te krijgen. Meer info op http://www.broddelen.be



Sommige HTML is toegestaan