Spring naar inhoud


Zieke werkster

Beste Beatrijs,

Al acht jaar heb ik een fijne hulp in de huishouding. Aanvankelijk werkte zij drie uur in de week, maar toen ik twee jaar geleden chronisch ziek werd, is dit uitgebreid naar zes uur in de week. Zoals de meeste hulpen in de huishouding werkt ze zwart. Helaas is zij nu zelf langdurig ziek geworden. Dit betekent dat er geen voorzieningen voor haar zijn. Nu is het in bedrijven zo dat je een jaar lang honderd procent salaris doorbetaalt en in het tweede jaar 75 procent. Dat is wel een enorme aanslag op mijn budget. Dat zou betekenen dat ik me geen andere hulp in de huishouding kan veroorloven. Maar ik wil haar en haar gezin ook niet met lege handen laten staan. Wat is een redelijk percentage en een redelijke termijn om mijn zieke hulp door te betalen?

Mijn hulp is ziek!

Beste Mijn hulp,

U hebt geen formele verplichting om uw hulp door te betalen als zij arbeidsongeschikt wordt. Dat is het risico van zwart werken. Dat wist zij, voor ze eraan begon. Aan de andere kant hebt u in de loop der jaren een relatie met haar opgebouwd. Misschien betaalde u al vakanties en korte ziektes door, dat is heel goed mogelijk. Dan is het heel begrijpelijk dat u uw hulp financieel enigszins wil steunen in deze moeilijke tijden. Dat moet u ook zeker doen – dat is de morele consequentie van een prettige werkgever-werknemer-relatie. Maar niet meer dan u kunt missen! Dat zal duidelijk zijn. U moet een nieuwe hulp gaan zoeken, daar bent u geld aan kwijt, u kunt het u eenvoudig niet permitteren om allerlei in de CAO vastgelegde ziektenkosten te gaan betalen. Dat hoeft dus ook niet.

Geef wat u zelf redelijk lijkt en wat u kunt missen. Iets tussen de 20 en 30 procent over een termijn van twee jaar lijkt me royaal genoeg. Kondig aan waar uw filantropische steun precies op zal neerkomen, zodat ze weet voor hoe lang ze op hoeveel kan rekenen.

Artikelen in Zakelijke relaties, Ziekte.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan