Spring naar inhoud


Taalcorrecties

Beste Beatrijs,

Onlangs stond ik met andere ouders langs de lijn bij een voetbalwedstrijd van de kinderen. Een van de moeders had het over een tas die zij ‘bij had’, waarop een ander haar nadrukkelijk corrigeerde dat je iets ‘bij je hebt’. Als neerlandica kon zij zulke taalfouten niet verdragen, zei ze er ter verklaring bij. Hierna viel een pijnlijke stilte in het groepje. Volgens mij was die vrouw heel onbehoorlijk bezig. Hoe kun je hierop reageren?

Langs de lijn

Beste Langs de lijn,

In het algemeen weten mensen best dat het ongepast is om andermans taalgebruik te corrigeren. Terechtwijzingen vallen zelden in vruchtbare bodem. Dat neemt niet weg dat het voor sommigen moeilijk is de verleiding te weerstaan om voor schoolmeester te spelen en het beter te weten dan de rest. De gewraakte zegswijze (iets ‘bij’ hebben in plaats van iets ‘bij je’ hebben) maakt trouwens deel uit van de Brabantse streektaal, dus binnen dat kader ís het niet eens fout. Door een grapje te maken (‘Tjonge, ik wist niet je bij de taalpolitie werkte’) kan de terechtgewezene of een van de omstanders de angel uit de situatie halen.

Artikelen in Taalgebruik.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Taalpurist schrijft

    Dat valt mij van u tegen, mevrouw RItsema. Ik zou eerder blij zijn dat er nog mensen zijn die de moeite nemen om onze mooie taal te bewaken, nog afgezien van alle vermaledijde Angclismen. En dan kan iets naar Uw mening wel foutloos zijn volgens de ‘Brabantse spreektaal’, gelukkig staat dat zo niet in de van Dale en spreken sommigen nog wel ABN. Althans, zo denk ik erover. Het staat U uiteraard vrij er anders over te denken, maar het verbaast mij wel…

  2. Berna Bleeker schrijft

    Ik ben het met Taalpurist eens dat het goed is om op je taal te letten, maar Beatrijs heeft gelijk dat het erg onbeleefd is om ongevraagd andermans taalgebruik te corrigeren. Weersta de verleiding! Het komt bij de ander niet over als hulpvaardig, maar als een vorm van opschepperij: “ik weet het beter/ben intelligenter/beter opgeleid dan jij.”

  3. Esther schrijft

    Er is niets mis met taalpurisme hoor, maar andere mensen verbeteren (mensen die je nauwelijks kent nog wel) is gewoon irritant gedrag. Net zoals het ongepast en vervelend is om mensen kritiek te geven als ze in een sjiek (foei verkeerd gespeld) restaurant hun salade met de verkeerde vork eten.
    Ik vind het persoonlijk juist leuk dat er verschillende dialecten worden gesproken. Het heeft wel wat gezelligs.

  4. panda schrijft

    Beste taalpurist, aan het begin van uw repliek staat “u” met een kleine letter, en even later is het met een hoofdletter. Ook anglicisme moet niet met een hoofdletter. Daarnaast is het wel Van Dale, dus “van” met een hoofdletter. En RItsema en angclismen is ook fout gespeld. Ik zeg het maar even, want u bent vast van mijn aanwijzingen gediend.



Sommige HTML is toegestaan