Spring naar inhoud


Stagiairs niet welkom?

Beste Beatrijs,

Op onze polikliniek tandheelkunde, waar ik werkzaam ben als kaakchirurg, wordt jaarlijks een kerstontbijt georganiseerd. Alle medewerkers onder wie de artsen-in-opleiding, verplegend personeel en de secretaresses zijn hiervoor uitgenodigd. Aan het eind van dit ontbijt ontvangen de medewerkers een kerstattentie, een envelop met 100 euro. De specialisten hebben ook dit jaar weer besloten dat de drie coassistenten die zes weken stage lopen niet welkom zijn. Hiervoor worden allerlei argumenten gebruikt: ze zitten er maar tijdelijk, er is niet genoeg ruimte aan tafel, ze hebben geen recht op de kerstattentie, we nodigen de schoonmaker ook niet uit. Zelf vind ik dat er voor de coassistenten ook plaats zou moeten zijn in de herberg. Een kleine kerstattentie is eenvoudig te regelen. Ik overweeg dit jaar niet aanwezig te zijn uit solidariteit met de coassistenten. Of vindt u dat overdreven?

Een exclusief kerstontbijt

Beste Een exclusief kerstontbijt,

In bedrijven en organisaties worden stagiairs wel vaker uitgesloten van de leuke dingen die op stapel staan. Dan mogen ze niet mee op bedrijfsuitjes, ze worden niet uitgenodigd voor etentjes of feestjes en een kerstpakket zit er ook niet in. Er zijn trouwens ook werkkringen, waar stagiairs wél worden ingesloten en ik vind ook dat insluiting het devies zou moeten zijn. Het idee van stage lopen is dat je deel neemt aan alle aspecten van het werk. Als er overgewerkt moet worden, rotzooi opgeruimd, klusjes opnieuw gedaan, kritiek uitgedeeld, wordt een stagiair of coassistent daar niet van gevrijwaard. Waarom mogen ze dan niet meedoen als er toevallig iets leuks, in dit geval een kerstontbijt, op het programma staat?

Dit geldt niet voor het verstrekken van kerstgratificaties. Die zijn bedoeld als dank voor de inzet van de werknemer gedurende het hele jaar, en een coassistent loopt er maar een paar weken rond, dus die hoeft geen 100 euro te krijgen. Een kerstgratificatie zou overigens niet en plein public moeten worden uitgereikt, maar discreet. Contant geld kan beter rechtstreeks op de bankrekening van de werknemers worden overgemaakt en cadeaubonnen per post.

Het argument dat de schoonmaker ook niet wordt uitgenodigd is niet valide, omdat de schoonmaker een andere werkgever heeft, namelijk een schoonmaakbedrijf. Bovendien werkt de schoonmaker op andere tijdstippen dan de polikliniekmedewerkers en is er helemaal geen collega-gevoel. Ter vergelijking: als uw polikliniek een receptionist heeft, zou die persoon vanzelfsprekend wél welkom moeten zijn bij het kerstontbijt.

Coassistenten draaien gedurende de stageperiode volwaardig mee. Om die studenten uit te sluiten van afdelingsgezelligheid in de vorm van een kerstontbijt dat in consumptief opzicht weinig meer zal voorstellen dan een paar extra croissants en sneetjes krentenbrood met poedersuiker, getuigt niet van de ware kerstgedachte. Sterker nog, het is uitgesproken miezerig. Probeer uw collega’s van uw standpunt te overtuigen. Voor het geld hoeven ze het niet te laten.

Artikelen in Collega's, Feestdagen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Frans schrijft

    Eh … Beatrijs, vindt u nu ook dat ‘Een exclusief kerstontbijt’ – als het niet lukt om de collega’s (eh … werkgever) te overtuigen – niet aanwezig moet zijn bij het kerstontbijt?

  2. Lilith schrijft

    Ik denk dat als de persoon zelf wegblijft, hij zich buiten de groep stelt. Dus de persoon zelf, komt wel. Alleen, er wordt een goed woordje gedaan voor de stagiairs en dat laat ook aan de werkgever zien dat deze persoon ruimdenkend en sociaal is.



Sommige HTML is toegestaan