Spring naar inhoud


Sexy kinderkleding

Beste Beatrijs,

Van een vriendin krijg ik af en toe een zak met kleren die nog in goede staat zijn, waar haar eigen kind uit gegroeid is. Mijn dochter van acht stort zich altijd op die zak en zoekt daar precies de kleding uit die ik vreselijk vind: naveltruitjes, topjes en strakke, korte rokjes. Ik vind dit soort sexy kleding niet bij haar leeftijd passen. Bovendien is ze ietsje mollig en de blote, bolle buik onder zo’n scharminkelig hesje geeft haar iets ordinairs wat ik niet goed kan aanzien. Ze draagt ook het liefst schoenen met hakken, die haar belemmeren bij het rennen en op straat spelen. Het lijkt wel alsof haar kindertijd nu al voorbij is. We maken wel eens ruzie over wat ze aan wil, maar zonder veel effect. Is dit een verloren strijd of moet ik het anders aanpakken?

Moeder van een al te blote dochter

Beste Moeder van,

De mode is erg geseksualiseerd op het moment en schrijft strakke, uitdagende kleding voor met veel bloot erin. Kleine meisjes richten zich op grote meisjes en vinden mooi wat zij mooi vinden. Bezig zijn met mode, kleren en uiterlijk is iets wat zich tussen meisjes en vrouwen afspeelt. U en uw dochter hebben pech dat het de tijd is van de naveltopjes en niet bijvoorbeeld van de petticoats, want die zouden haar vast veel beter staan. Maar het is niet anders. Misschien voerde u in de jaren zestig strijd met uw moeder over ordinaire minirokken en nu gaat het over haltertruitjes.

U moet voor ogen houden dat het een kwestie van mode is en niet van vroegrijpe seksualiteit. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want die ongegeneerd sexy outfits voor achtjarigen maken een kind ofwel tot een glamoureuze mini-Lolita of (in het geval van een minder perfecte lichaamsvorm) tot een potsierlijke wannabe. Dat wilt u natuurlijk niet voor uw dochter, zeker niet al op achtjarige leeftijd, wanneer behaagzucht nog ver van haar bed zou moeten staan. Maar allà, het enige wat haar drijft is om gewoon mee te doen met de mode, scoren bij haar vriendinnetjes en het gevoel hebben erbij te horen.

Aan deze behoefte valt bijzonder weinig bij te sturen of om te buigen. Als een meisje van acht ideeën in haar hoofd heeft over wat wel en niet leuk is om aan te trekken, krijgt u dat niet meer veranderd. Ze zal ook niet begrijpen waar u moeilijk over doet, want zij vindt haar eigen keuze mooi en die van u tuttig of saai of stom of (laatste redmiddel) kriebelig.

Probeer die zak met krijgertjes te onderscheppen, voor uw dochter ‘m in handen krijgt, en gooi weg wat u niet bevalt. Neem ruim de tijd en zoek compromissen als u met haar nieuwe kleren gaat kopen. Een maatje groter van een iel topje kan vaak al wonderen doen. Koop niets wat u echt tegenstaat, maar koop vooral niets wat zij lelijk vindt, want ze zal weigeren het te dragen. Bedenk uiteindelijk dat u in uw eentje niet tegen de heersende modeterreur op kunt en dat er belangrijker dingen zijn om je zin over door te drijven dan kleren.

Artikelen in Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Iemand die vindt dat sexy zijn mag schrijft

  Beste Moeder van te bloot kind,
  Ik vind dat kinderen moeten dragen wat ze willen. Er sexy uitzien is de mode van nu; dat snapt u toch wel? Of bent u zo’n ouderwets omaatje?

 2. Louisa schrijft

  Groot gelijk: een kind van acht hoort er niet sexy bij te lopen.
  Heeft niets met het zijn van een “ouderwets omaatje” te maken. Eerlijk gezegd krijg ik een beetje de kriebels van “Iemand die vindt dat sexy zijn mag”. Het gaat hier om een kind van 8!

 3. Marja schrijft

  Het kind is inmiddels 16 en kan haar hart ophalen: de huidige mode is zeer geschikt voor meiden met een buikje. Naveltruitjes zijn zooooooo 2001, alleen ouderwetse omaatjes die hier komen pleiten voor sexy kinderen weten dat kennelijk nog niet.
  En verder ben ik het volledig met het advies van Beatrijs eens.Sommige HTML is toegestaan