Spring naar inhoud


Praatjes voor de vaak

Beste Beatrijs,

Ik lunch vrijwel dagelijks met mijn collega’s in de kantine bij ons op kantoor. Soms neem ik een broodje, soms een salade of iets uit de frituur. Heel vaak krijg ik daarbij te maken met één of meerdere collega’s, die, los van elkaar, menen hardop te moeten constateren wat er op mijn bord ligt: ‘Zo, een kroket vandaag?’ of ‘Zo, jij gaat voor gezond?’ De nieuwswaarde van dit soort mededelingen ontgaat me volledig (ik weet zelf wat ik heb opgeschept) en de sociale bedoeling is mij ook niet duidelijk. Ik weet dan ook niet wat ik hierop moet antwoorden. Hebt u een tip?

Wezenloos commentaar

Beste Wezenloos commentaar,

Veel mensen wauwelen maar wat. Ze zeggen het eerste wat in hun hoofd opkomt om geen andere reden dan om iets te zeggen. Ze vinden spreekgeluiden gezelliger dan stilte. Informatieve waarde: nul komma nul. Dit soort spreken is niet meer dan het vrijblijvend laten trillen van de stembanden. U hoeft er niet op te reageren. U kunt doen alsof u niets gehoord hebt en opmerkingen zwijgend laten passeren. Als u toch de aanvechting hebt om iets terug te zeggen, kunt u de observatie lichtelijk verveeld bevestigen. U zegt dan: ‘Inderdaad, frituur vandaag’ of ‘Inderdaad, sla vandaag’ of ‘Inderdaad, soep vandaag’. Als het u de keel uithangt, kunt er ‘Goed gezien!’ aan toevoegen.

Artikelen in Collega's, Taalgebruik.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Maria schrijft

  Tip van mij: “Zo, dat is goed opgemerkt” en dat enigszins spottend zeggen. Of:
  “Wat ben je toch scherpzinnig!”
  Mijn ervaring is, dat iedereen dan in de lach schiet en dat de sfeer er ineens ook enorm van opknapt. Dat is MIJN stijl: twee vliegen in één klap!

 2. Mindyourownplateplease schrijft

  Veel mensen hebben tegenwoordig een withete mening over voedsel, al dan niet gehinderd door enige kennis van zaken. Sommigen gaan graag op bekeringspad en speuren naar momenten om college te geven over hun Keiharde Feiten-visie op voedselgebied. Misschien zijn uw collega’s van dit type. Negeren of ‘Goed gezien!’ zijn prima reacties.

 3. Marie schrijft

  Zulk gewauwel is wel degelijk functioneel. Als je met collega’s luncht (het moment dat je pauze hebt en hoort te nemen) is de verleiding groot om toch over werk te praten en op die manier niet echt even pauze te hebben. Een gesprek beginnen over het eten “Zo, gezond vandaag?” “Ja, de salade zag er zo lekker uit, en ik bel dol op tomaat!” zorgt ervoor dat de aandacht heel bewust gaat naar dingen waar je niet over na hoeft te denken, en stuurt de conversatie weg van het werk.

 4. Lilith schrijft

  Je kunt ook hun interesse overdrijven en zeggen; ‘Ja, ze liggen daarzo, rechts, 80 cent, als je opschiet zijn ze er nog.’
  En als ze dan zeggen; Ah dat bedoelde ik niet..’ dan zeg je; Oh..nou..je noemde het, dus ik dacht dat je ook wilde.’Sommige HTML is toegestaan