Spring naar inhoud


Patstelling na erfenisruzie

Beste Beatrijs,

Onze moeder is twee jaar geleden overleden. Mijn twee zussen en ik zijn rond de zeventig, maar toch liep de verdeling van de erfenis dramatisch slecht af. Met mijn oudste zus ben ik min of meer in contact gebleven, maar die wil het niet hebben over hoe het gelopen is. Ik heb mijn jongste zus inmiddels twee jaar niet gesproken en haar een paar maanden geleden gevraagd het weer goed te maken. Zij heeft onlangs gereageerd dat ze dat wel wil, maar ze wil nergens uitleg over geven of de pijnpunten uitpraten. Ze wil samen met haar man koffie komen drinken en het er niet meer over hebben. Daar heb ik veel moeite mee. Ik heb wel de behoefte haar kant van het verhaal te horen en haar reactie op mijn kant te horen. Ik heb voorgesteld om eerst met haar alleen de lucht te klaren, maar dat weigert ze. Ze wil ook niet met onze oudste zus erover praten. Wat te doen met deze patstelling?

Alleen koffie

Beste Alleen koffie,

Als mensen niet willen praten, dan kunnen ze daar niet toe worden gedwongen. Het is heel vervelend dat de erfeniskwestie tot diepgaand ongenoegen en algehele verwijdering heeft geleid. U zou een en ander graag willen uitpraten, maar noch uw oudste noch uw jongste zus is daartoe bereid. Dan houdt het op. De onwil van uw zussen betekent dat ze zo verschillend denken over wat er is gebeurd en zo overtuigd zijn van hun eigen gelijk dat ze geen hoop hebben op gemeenschappelijke grond, waar mogelijk een compromis uit zou kunnen voortvloeien.

Het enige wat uw jongste zus u te bieden heeft is om weer on speaking terms te komen met u, zij het met het erfenisconflict als uitdrukkelijk taboe in de conversatie. Het gesprek mag over alles gaan, behalve over dat. Ik zou zeggen: probeer het. Ga eens met de jongste zus koffie drinken en u ziet wel hoe het uitpakt. Oppervlakkig contact is beter dan helemaal geen contact toch?

Artikelen in Broers en zussen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan