Spring naar inhoud


Alsnog een cadeau?

Beste Beatrijs,

Een vriend van ons is recent jarig geweest – dat heeft hij toen niet gevierd. Een maand later stelden wij voor om samen wat te gaan eten, nu de restaurants weer open zijn. Hij reageerde daarop door te zeggen dat dat mooi in het kader van zijn verjaardag kon. Is het acceptabel om na zo’n lange tijd nog je verjaardag te vieren en te verwachten dat je gasten een cadeau meebrengen, terwijl de ontmoeting niet anders is dan die normaal zou zijn (hij geeft geen feest of iets dergelijks)?

Verjaardag inhalen?

Beste Verjaardag inhalen,

Wat uw vriend deed (van een voorstel om samen te eten een verjaardagsviering voor zichzelf te maken) is ongepast. Hij is jarig geweest, hij heeft zijn verjaardag niet gevierd – dat kon natuurlijk ook niet in verband met corona – maar als er dan weken later een gelegenheid is om elkaar weer te treffen in de horeca, kan hij dat samenzijn niet aangrijpen om te vragen om een cadeau. Negeer zijn opmerking gewoon. Maak de afspraak en ga erheen zonder cadeau. Het is gezellig genoeg om elkaar weer te spreken. Na afloop betalen stellen voor zichzelf. Uw vriend zal vast niet zo ver gaan om te vragen waar zijn cadeau blijft. Hoe minder hierover wordt gezegd, hoe beter.

Artikelen in Cadeaus, Verjaardag, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Patrick schrijft

  Misschien verwacht hij helemaal geen cadeau en bedoelde hij dat hij zou trakteren?

 2. Mar schrijft

  Maar als het alsnog in het kader van de verjaardag is, dan trakteert de jarige wellicht toch?
  En dan is een aardigheid wel op zijn plaats. Waarom meteen aannemen dat het om cadeau’s te doen is en niet aan dat hij graag wil trakteren?

 3. S. Leefers schrijft

  In de geest van andere antwoorden van Beatrijs zou ik zeggen: als de vriend het eten betaalt, is het een verjaardagsviering. Dan kun je een cadeau geven. Als hij niet betaalt, is het niet echt een verjaardagsviering, en is een cadeau minder te verwachten.

  Terzijde: ik vind het onprettig hoe krampachtig mensen soms met cadeaux omgaan: een cadeau moet nooit een verplichting zijn. Zelf bij een huwelijk, waarbij bijna iedereen wel een cadeau zal geven, is het ook niet erg als iemand geen cadeau geeft. Het is maar een cadeau. Een cadeau heel belangrijk vinden getuigt m.i. van materialisme.

 4. Jolande schrijft

  Ik vind dat volwassen de leeftijd ruimschoots voorbij zijn om cadeau(tje)s te verwachten én te geven in het kader van een verjaardag. U heeft in zijn reactie verstaan dat hij dan een cadeau verwacht te ontvangen; misschien bedoelde hij dat niet. Hij zag ’n aanleiding om alsnog samen te toasten op zijn verjaardag en jullie vriendschap. Het is toch een mooi cadeau om in de horeca ’t leven met elkaar te vieren?! En dan voegt ’t zich tenslotte vanzelf wel hoe de rekening betaald wordt.Sommige HTML is toegestaan