Spring naar inhoud


Parfumwalm

Beste Beatrijs,

Een goede vriendin, bijna 80 jaar, komt regelmatig bij mij (man, zelfde leeftijd) op bezoek en lijkt zich in toenemende mate met parfum te besprenkelen, een geur die mij buitengewoon tegenstaat. Het kost mij moeite om dit met haar te bespreken, omdat dit zo gemakkelijk verkeerd kan worden opgevat. Maar de parfumwalm blijft nog lang hangen na haar vertrek en bezorgt mij veel hinder. Hoe kan ik dit aan de orde stellen zonder dat dit tot ongenoegen leidt?

Hinderlijk parfum

Beste Hinderlijk parfum,

U kunt overmatig parfumgebruik van uw vriendin prima aan de orde stellen. Dan zegt u de volgende keer dat u een afspraak met haar maakt: ‘Ik weet niet precies waar het vandaan komt, maar ik heb de laatste tijd een allergie ontwikkeld voor parfum, ook voor de parfum die jij hebt. Ik kan er niet meer tegen, ik heb er last van, ook als je weer vertrokken bent, omdat die geur lang blijft hangen in mijn huis. Mag ik aan je vragen om de volgende keer dat je bij mij op bezoek komt geen parfum op te doen?’ Uw vriendin zal dit verzoek vast honoreren. Beledigd zal ze zich niet voelen, omdat u de oorzaak van het ongemak bij uzelf legt (allergie) en niet bij haar.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Neeltje schrijft

  Oooh, wat een sneu advies. Als je op die leeftijd bent ruik vaak niet meer zo best. Maar heus wel slim genoeg om smoesjes te doorzien.Waarom zou je iemand onzeker maken door te zeggen dat haar geur storend is?

 2. Stella schrijft

  Waarschijnlijk is haar reukvermogen mettertijd wat minder geworden en doet ze daarom wat meer op. Probeer het zonder smoesjes en zeg vriendelijk dat ze meer parfum op lijkt te doen, waardoor het wat zwaar blijft hangen en u er hoofdpijn van krijgt of welke klacht het ook is.

  Natuurlijk zijn veel mensen wèl beledigd als ze ergens op geattendeerd worden. Uitleg wordt dan ook maar half gehoord of helemaal niet. Dus hou het altijd kort, naar lange alinea’s wordt al helemaal niet meer geluisterd.

 3. Ton schrijft

  @Neeltje: het advies is juist goed, want de brievenschrijver geeft dan aan dat het aan hem ligt, dat hij nl. niet meer tegen parfum kan. Waarom zou de brievenschrijver elk bezoek moeten walgen van de geur die ook nog eens lang blijft hangen? Dat maakt dat de brievenschrijver de vriendin minder vaak wil zien. Een penetrante geur kan heel hinderlijk zijn.

  Mijns inziens heeft Beatrijs een elegant advies gegeven.

 4. Stella schrijft

  @Ton: het is dan natuurlijk meteen duidelijk, dat een boel mensen last van haar parfumwalm zullen hebben. Dus geen gedraai maar vriendelijk en voorzichtig opperen dat er een reden is voor het sterker geworden zijn van de parfumlucht.
  Het is een rare psychologen-truc om “de schuld/oorzaak” bij jezelf te leggen, zodat de ander zich niet aangevallen voelt. Dat kan alleen werken in een situatie waarin men steriel tegenover elkaar zit om iets te bespreken. In werkelijkheid spelen er allerlei ladingen mee plus heden, verleden, toekomst en er wordt al snel niet geluisterd naar die omzeilend zwammende ik-argumenten. Het blijft namelijk een beschuldiging en als de vriendin nog niet doorheeft dat ze minder ruikt, is het een klap want hoelang vindt hij haar dan al te zwaar stinken? De hele vriendschap al???
  Die ik-formulering kan je altijd nog aandragen als ze blijft ontkennen minder te ruiken/zien/horen/etc. door hoge leeftijd of door andere oorzaken. En dan gaat het niet om het omzeilend aanvallen, maar om het feit sec.Sommige HTML is toegestaan