Spring naar inhoud


Op afstand gehouden

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik (vijftigers, allebei gescheiden) hebben ruim twee jaar een fijne relatie. Hij heeft twee kinderen van 10 en 12 jaar. Mijn eigen dochter is het huis al uit. Toen wij elkaar net leerden kennen kwam ik weleens bij hem en zijn kinderen over de vloer, maar hij vond dit te ingewikkeld en koos ervoor mij en zijn kinderen de komende jaren apart te houden. Als co-ouder zorgt hij van donderdag tot en met zondagmiddag voor zijn kinderen en dan zien wij elkaar nooit. Behalve dat hij moeite heeft met het verdelen van aandacht voert hij ook aan dat zijn ex-vrouw de kinderen tegen hem opzet, wanneer ik in beeld kom. Ze heeft inderdaad kwalijke dingen gezegd in de tijd dat ik daar wel eens kwam. Daardoor is hij bang de liefde van zijn kinderen te verliezen. Ik heb begrip voor zijn situatie, maar omdat wij beiden full time werken, zien we elkaar alleen op zondagavond en een uurtje of wat op een avond door de week.

Zijn familie en vrienden weten van mijn bestaan en hij heeft mij ook zeker aan hen voorgesteld. Maar zo langzamerhand begin ik te morren van binnen. Eigenlijk wil ik dat hij mij een grotere plaats in zijn leven gunt. Ben ik nou te veeleisend, moet ik geduld oefenen?

Op een zijspoor

Beste Op een zijspoor,

Kinderen van gescheiden ouders kunnen beter niet meteen worden voorgesteld aan prille liefdes van hun ouders. Maar wanneer zich eenmaal een stabiele verhouding heeft ontwikkeld, is het gekunsteld om nieuwe liefde en kinderen uit elkaar te houden alsof het kat en hond zijn. Uw vriend is al geruime tijd gescheiden en het is niet vreemd of ongepast dat hij een nieuwe relatie heeft. Zijn kinderen weten allang af van uw bestaan, dus wordt het tijd dat iedereen elkaar leert kennen. Dit moet op een geleidelijke manier gaan. Omdat uw vriend zijn kinderen de helft van de week bij zich heeft, is er gelegenheid genoeg dat u zich eens bij hem vertoont in aanwezigheid van zijn kinderen. Daar zullen ze echt geen trauma van krijgen.

Bespreek met uw vriend uw behoefte aan een (hernieuwde) kennismaking. Het is nergens voor nodig dat hij tegenover zijn kinderen doet alsof u niet bestaat. Uw vriend moet zich ook niet emotioneel laten chanteren door zijn ex die kennelijk rancuneuze gevoelens koestert. Zij zijn gescheiden, dus zijn ex heeft niets te zeggen over zijn liefdesleven. Zijn relatie met u hoeft de vader-kind-relatie helemaal niet aan te tasten, integendeel. Nu u een essentieel onderdeel van zijn leven uitmaakt, is het belangrijk dat u ook een verstandhouding met zijn kinderen opbouwt, niet in de rol van bedisselende, bemoeizuchtige stiefmoeder, maar gewoon als vriendin-van-papa.

Kortom de fase van geheime relatie is zo langzamerhand voorbij. Uw vriend moet zijn kinderen af en toe aan u kunnen blootstellen zonder dat daar problemen van komen. Bouw het rustig op. De kinderen moeten eraan gewend raken dat uw aanwezigheid niet ten koste gaat van vaderlijke aandacht. Ga met z’n allen iets leuks doen en zie hoe het zich ontwikkelt.

Artikelen in Kinderopvoeding, Liefde en relaties.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan