Spring naar inhoud


Ontevreden over schoonmaakhulp

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik hebben een huishoudelijke hulp uit de tijd dat mijn vriend alleen woonde. Ze heeft een jaar of twee bij hem schoongemaakt. Toen ik een half jaar geleden bij hem introk, was haar hulp minder nodig en werd de wekelijkse frequentie teruggebracht naar eens per twee weken. Vroeger werkte mijn vriend veel thuis en dronken ze samen koffie en praatten over haar leven. Hij heeft nu een baan buitenshuis en spreekt haar nauwelijks meer. De laatste tijd zijn we niet erg tevreden. Er wordt veel niet of maar half schoongemaakt. Waarschijnlijk voelt zij zich aan de kant gezet, maar mijn vriend heeft geen tijd om haar vaker te spreken. Hij vindt het lastig om kritiek te geven. Voor haar is het duidelijk meer dan een zakelijke relatie, voor hem niet. Ik vind het niet mijn taak om onze ontevredenheid met haar te bespreken, omdat ik de samenwerking niet ben aangegaan. Wat te doen?

Met de Franse slag

Beste Met de Franse slag,

De hulp aanspreken op gebrek aan inzet is met deze voorgeschiedenis inderdaad moeilijk. Zij is toch al niet blij, omdat ze uw vriend nooit meer ziet. Dan is er maar één oplossing: ontsla haar. Vervolgens kunt u bepalen of er een nieuwe hulp nodig is of dat u en uw vriend het huishouden zelf gaan doen. De beste manier om de hulp te ontslaan is door te zeggen dat ze vanaf volgende keer niet meer nodig is, omdat u en uw vriend voortaan zelf willen schoonmaken. Als pleister op de wond geeft u haar twee, beter nog: drie maanden loon mee. In zo’n situatie is het altijd goed om royaal te zijn. Een hand met contant geld is doorgaans voldoende compensatie om ongenoegen te dempen en in vrede uit elkaar te gaan.

Artikelen in Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Maria schrijft

  Ontslaan kan altijd nog, geef uw hulp eerst nog een kans en laat het bespreken ervan over aan uw vriend, die haar langer/beter kent. Geef gewoon aan hoe u het schoonmaken liever hebt en breng het als: er zijn meer manieren en onze manier is zus en zo.
  Ik spreek uit veel ervaring: als studente heb ik jaren schoonmaakwerk gedaan als baantje en er enorm veel van geleerd: mensenkennis, zelfkennis en communicatie vooral.
  Merkt u dat ook deze uitleg niet helpt, kunt u haar alsnog ontslaan, maar iedereen vindt het prettig om een tweede kans te krijgen. Drie maanden loon als ontslagvergoeding is te veel, er zijn wettelijke bepalingen, ook voor particulieren, in deze situatie. Zie internet.

 2. Frans schrijft

  Ik vind het advies onredelijk en onethisch.
  Redelijk is aangeven wat niet goed gaat en kans geven het beter te doen, eventueel nog een tweede kans en daarna pas opzeggen.
  Als reden voor ontslag geven ‘wij gaan het zelf doen’ en dan een nieuwe hulp zoeken is onethisch. Geef gewoon de werkelijke reden, ‘half werk’. Of komt het halve werk misschien door de halvering van de frequentie?Sommige HTML is toegestaan