Spring naar inhoud


Onderhandelen met vrienden

Beste Beatrijs,

Ik (man, dertiger) heb van een goede vriendin een hometrainer overgenomen. Toen ik hem kwamen bekijken om hem op te halen, kwam de prijs ter sprake. Mijn vriendin zei dat dit de prijs was, waarvoor dit type hometrainer op Marktplaats werd aangeboden. Ik wil liever niet met vrienden onderhandelen en ging meteen akkoord. Maar het zat me later toch niet helemaal lekker. Het apparaat was al wat ouder en is het daarnaast niet gebruikelijk om een vriendenprijs te vragen in plaats van de vraagprijs op Marktplaats? Wat denkt u, moet ik hier nog op terugkomen bij haar?

Te veel betaald?

Beste Te veel betaald,

Nee, als de koop eenmaal is gesloten en het voorwerp is goed en wel van eigenaar verwisseld, kunt u er niet meer op terugkomen om te proberen alsnog wat van de prijs af te halen. Hoe stelt u zich dat voor? ‘Zeg, ik heb er nog eens over nagedacht, maar die hometrainer is eigenlijk best aftands voor wat ik ervoor heb betaald. Een paar tientjes minder zou redelijker zijn.’ Onderhandelen moet bij het begin gebeuren. Dat is precies het nadeel van dingen overnemen voor geld van vrienden en bekenden. Dit gaat eigenlijk alleen goed, als de eigenaar zegt: ‘Je mag het gratis meenemen, want ik heb er geen behoefte meer aan.’ Zodra er geld voor gevraagd wordt, krijg je van die problemen als u noemt: ‘Vrienden hebben toch recht op een vriendenprijsje?’ ‘Met vrienden onderhandel je toch niet? Die gun je wat!’ Als u dit soort precaire situaties wil vermijden (want dit zijn notoir lastige onderwerpen om over te praten met vrienden), kunt u zich beter uitsluitend op onbekenden op Marktplaats richten. Dan hebt u de vrije hand om te onderhandelen op het scherp van de snede en kunt u mooie deals sluiten zonder scrupules.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. S. Leefers schrijft

    Hier zou ik aan willen toevoegen: het verdient bij elke Marktplaats-koop de voorkeur om vóórdat de koop gesloten is de prijs vast te stellen. Dan had U ervan af kunnen zien. Ter plaatse een prijs bepalen is nooit een goed idee. En tijdens het overhandigen is het dan een doodzonde om nog te proberen te onderhandelen over de prijs.Sommige HTML is toegestaan