Spring naar inhoud


Oma wil één zoen

Beste Beatrijs,

Bij familiebijeenkomsten tref ik (man, dertiger) zo nu en dan mijn oma, een vrouw van in de negentig. Sinds jaar en dag begroeten we elkaar door middel van zoenen in wisselende aantallen, maar toen ik bij de laatste kerst drie zoenen gaf, gaf ze en plein public te kennen dat ze drie zoenen ridicuul vond, en het wilde beperken tot één. Ik voelde me behoorlijk voor het blok gezet, temeer omdat ik liever überhaupt niet zoen. Het liefst geef ik mensen gewoon een hand, eventueel een knuffel. Nu vraag ik me af of ik dit nog te berde kan brengen. Kan ik bij de eerstvolgende ontmoeting een zoenpoging counteren met een knuffel of gaat dat te ver?

Liever geen zoen

Beste Liever geen zoen,

Eigenlijk vindt u dat uw oma gelijk heeft om het aantal begroetingszoenen te reduceren, maar u wil er toch met haar over bakkeleien of u wil haar een knuffel geven waar ze niet om heeft gevraagd, omdat u vindt dat zij u in het openbaar heeft afgesnauwd. Het sop lijkt me de kool niet waard. Doe gewoon wat uw oma vraagt zonder in discussie te gaan over aantallen of het zoenen zelf of ineens het initiatief te nemen om te knuffelen, want daarmee maakt u het probleem alleen maar groter. Geef uw oma één begroetingszoen, laat het daarbij en informeer hoe het met haar gaat.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Grootouders en kleinkinderen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Heni schrijft

    Een knuffel is ook prima, zij weet toch niet dat die ene zoen eigenlijk ook niet is wat u wilt als u haar al die jaren wel zoende.

  2. Eva schrijft

    Ik vind dat je niemand verplicht bent te zoenen als je je daar niet fijn bij voelt. Intieme grenzen zijn voor iedereen anders en dienen gerespecteerd te worden. Als jij liever iedereen een knuffel geeft, ben ik persoonlijk voorstander van het idee om dat te communiceren net zoals je oma dat doet. Er is naar mijn mening niks mis met het aanpassen van een gebruik als mensen zich er niet comfortabel bij voelen. Immers zijn gebruiken er juist voor om iedereen zich fijn te laten voelen.
    Verder heb ik het idee dat er wat miscommunicatie is geweest in jouw vraag en het antwoord van Beatrijs. Zou dat kunnen kloppen? In Beatrijs haar antwoord lees ik dat je geen gebruiken moet veranderen om iemand terug te pakken, waar ik het helemaal mee eens ben, maar het antwoord lijkt niet aan te sluiten op jouw vraag zoals ik hem lees. Misschien ligt het aan mijn interpretaties maar ik lees in jou vraag dat je oma je aan het denken heeft gezet of het oké is om je grenzen aan te geven als een bepaalde intimiteit bij een gebruik voor jou niet comfortabel is. Naar mijn idee is het altijd goed om je grenzen aan t geven bij intimiteit, ook als het gaat om een kus van je oma!Sommige HTML is toegestaan