Spring naar inhoud


Eeuwige zoenstaking

Beste Beatrijs,

Ik wil nooit meer drie zoenen! Sinds de recente versoepelingen was het meteen weer raak. Ik kreeg koffievisite, heel leuk. Was ook alweer een poosje geleden. Maar bij binnenkomst kreeg ik van iedereen drie zoenen, ‘omdat het weer kon en mocht’ en ‘we zijn toch allemaal gevaccineerd!’ Ik was daar totaal niet op bedacht en had daar ook helemaal geen zin in. Getver, ik wil ze niet meer! Ik ben sowieso al niet zo lijfelijk, maar het is heel moeilijk om het niet te doen zonder steeds weer flauwe excuses te verzinnen zoals ‘Ik zoen niet, want ik ben verkouden’ of ‘Ik heb een koortslip’. Corona was natuurlijk een rottijd, maar dat zoenverbod was één van de goede dingen die er uit voortkwamen. Ik weet dat er bepaalde manieren zijn om dat gezoen af te houden, maar dan voel ik me toch vaak schuldig, omdat de ander zich lijkt te verbazen en zich afvraagt of hij/zij misschien stinkt. Hoe voorkom ik die drie zoenen? Voor eens en altijd? Ik kan toch moeilijk rond appen dat ik ook ná de Coronatijd niet meer zoen. Weet u een oplossing?

Nooit meer drie zoenen

Beste Nooit meer drie zoenen,

Rond appen is precies wat u wel moet doen! Schrijf een appje (eventueel ook een smsje of een e-mail erbij voor de mensen zonder smartphone) naar uw hele familie- vrienden- en kennissenkring, waarin u aankondigt dat u geen drie zoenen meer wenst te ontvangen en ook niet zult uitdelen. Nu niet en in de toekomst ook niet. Gewoon helemaal nooit meer. U gaat in permanente zoenstaking. Schrijf er ook bij wat u wél gaat doen: hallo zeggen, een buiginkje, een zwaai, iets met de hand op het hart, een high five, een boks, nu ja, u kunt vast wel een andere optie bedenken. Met een rondzend-appje en –mailtje is iedereen in één klap op de hoogte. Dat scheelt u per ontmoeting ongemakkelijke momenten en vervelend uitlegwerk. Herhaal de boodschap indien nodig.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Corona, Traditionele etiquette, Visite.

Gelabeld met , .


7 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Heni schrijft

  Ik ben ook gestopt met die drie zoenen en geef ook niemand een hand. Ik zeg het gewoon heel duidelijk, soms wordt dat simpelweg van tafel geveegd als onzin. Dat maakt mij niets uit, het is mijn leven en mijn beslissing. Ik ga me niet uitgebreid verontschuldigen, het is zoals het is en wie daar moeite mee heeft: jammer dan.

 2. Eyob schrijft

  Dit lijkt mij persoonlijk tamelijk ongemakkelijk om te schrijven, maar ook om te ontvangen.

 3. Henri Bik schrijft

  nderdaad is het veiliger om aftsand te nmen van die zoenen, ik steek nu bij een begroeting heel uitdrukkelijk mijn gebalde hand uit voor een ‘boks’ met een ‘big smile’ en dat werkt.

 4. Ellen schrijft

  Er is genoeg reden om niet te zoenen. Ik heb, geboosterd en wel, net corona gehad met flinke koorts en van mijn conditie is niets meer over. (De booster werkt wel: ik heb het geen moment benauwd gehad en ik hoestte minder erg dan tijdens een ‘gewone’ griep).

  Na een paar weken kan ik ternauwernood mijn werk weer doen. En als u volgende week met vakantie wilt, kan coronabesmetting ook roet in het eten gooien. Kortom, er is nooit een excuus tegen zoenen nodig.

 5. Truusje schrijft

  Prima, een zoen staking maar ook een hug staking. Elkaar weer vol aankijken bij de begroeting, daar kijk ik echt naar uit! En ga ik zeker rond appen.

 6. Frans schrijft

  hallo zeggen, een buiginkje, een zwaai, iets met de hand op het hart, een high five, een boks, een zelf verzonnen iets.

  Zijn dat nu de goede, moderne manieren? Doe maar iets?

 7. Andfez schrijft

  Ik voel me verlost van al dat gezoen tijdens Corona. Elkaar aankijken en een boks vind ik het fijnste. Door zelf snel die boks aan te bieden is de soort van begroeting meteen duidelijkSommige HTML is toegestaan