Spring naar inhoud


Niets terughoren na condoléancebrief

Beste Beatrijs,

Ik verstuurde de laatste tijd een aantal condoléancebrieven aan nabestaanden van meer of minder dierbare overledenen, waarop ik nooit meer iets heb teruggehoord. Vroeger stuurden katholieken in zo’n geval nog wel eens een bidprentje terug met een foto van de overledene plus een kaartje (‘Voor de vele blijken van belangstelling bij het overlijden van …’), maar tegenwoordig lijkt het wel of nabestaanden zwijgen als het graf. Is dat wel comme il faut?

Flessenpost is mijn stiel niet

Beste Flessenpost,

Tenzij het om drieregelige kattenbelletjes gaat of om scheldbrieven van een querulant horen brieven te worden beantwoord. Al was het maar een bevestiging van ontvangst of een mededeling dat ontvanger de inhoud voor kennisgeving heeft aangenomen. Schrijvers van condoléancebrieven moeten te allen tijde worden bedankt, en niet per e-mail. Dat verdienen zij, omdat zij de moeite hebben genomen ervoor te gaan zitten en iets persoonlijks op te schrijven ter ondersteuning van de nabestaanden. Tezeer overkomen zijn door rouw is geen excuus om de regel ‘op een aardig gebaar volgt verplicht een bedankje’ aan je laars te lappen. Er kunnen enige weken overheen gaan, maar binnen een maand of twee moet er toch echt worden teruggeschreven. Het voorgedrukte kaartje (‘Met dankzegging voor uw deelneming’) dat standaard wordt rondgestuurd aan de honderden begrafenisbezoekers en rouwadvertentiezetters is voor een condoléancebriefschrijver eigenlijk te schraal. Stuurt de nabestaande toch zo’n kaartje, dan dient hij/zij er enige handgeschreven persoonlijke woorden aan toe te voegen.

Artikelen in Dood en begrafenis, Post, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Margreet van Dijk schrijft

    We hebben bij het overlijden van mijn vader gemerkt, dat veel kennissen en vage bekenden een kaartje stuurden, maar daarbij hun adres niet vermeldden. Er stonden dan wel namen op het kaartje, en soms een achternaam, maar door gebrek aan adres en referentiekader was het voor ons niet mogelijk om deze mensen te bedanken. Zet je adres op de kaart en geef in de condoleance ook aan waar je de overledene van kende.



Sommige HTML is toegestaan