Spring naar inhoud


Moeite met telefoneren

Beste Beatrijs,

Het kost mij tegenwoordig erg veel moeite om mensen te bereiken. Er zijn vrienden en relaties die hun telefoon niet meer opnemen. Contact via digitale media heeft hun voorkeur. Dat kost meer tijd dan een telefoontje. Als ik iemand wil bellen, moet ik eerst een afspraak via sociale media maken. Dat kost extra tijd en soms wil de aangesprokene alleen communiceren via whatsapp, sms, Apple berichtenservice of via mail. Die moeite moeten we ons getroosten, want een kennis zegt dat het niet beleefd is om iemand zomaar te bellen. Klopt dat?

Is bellen onbeleefd?

Beste Is bellen onbeleefd,

Veel mensen nemen de telefoon niet op, omdat ze niet gestoord willen worden of omdat ze telefoneren te direct, soms ook te persoonlijk vinden. Ze geven de voorkeur aan communicatie via appjes of mailtjes, omdat ze dan zelf kunnen bepalen of en wanneer en hoe ze ergens op reageren. Op die manier houden ze de controle. Dat maakt het lastig voor degene die de ander nodig heeft voor het een of ander. Wie eerst een schriftelijk verzoek voor contact moet indienen moet een horde nemen. Zeker in geval van bekenden en zakelijke relaties voelt een beller die de ander nooit te spreken krijgt zich in een smekende positie gedrongen. Terwijl het veel efficiënter is om een afspraak telefonisch te maken dan er vier of vijf keer over heen en weer te mailen of te appen. Sommige dingen laten zich eenvoudig mondeling in een paar minuten uitleggen omdat de beller meteen feedback krijgt, terwijl het ingewikkeld is om er een schriftelijke boodschap voor te componeren, die de ontvanger ook nog eens licht verkeerd kan begrijpen.

Het is veiliger om vanuit schermpjes contact te hebben.

Toen de telefoon en de brief de aangewezen middelen waren om met iemand in contact te treden, namen mensen hun telefoon op en lazen ze hun brieven. Nu er met sociale media en e-mail een scala van mogelijkheden bestaat om iemand te bereiken, wordt het steeds lastiger om iemand in persoon te bereiken. Het comfort van mailtjes en appjes versturen op een zelf gekozen tijdstip is zo groot dat die media voor alles worden ingezet, ook voor berichten die daar niet geschikt voor zijn: afzeggingen op het laatste moment, kritische feedback, boosheid, irritatie oftewel slecht nieuws. Telefoonangst is angst voor intimiteit. Het is veiliger om vanuit schermpjes contact te hebben. Te verwachten valt dat ‘koud’, zonder afspraak, iemand opbellen steeds onbeleefder wordt en daarmee uit de gratie raakt. Gezelliger wordt het er niet op in ieder geval.

Artikelen in Internet en e-mail, Telefoon.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. bella gerant schrijft

    Ik heb pas sinds een paar maanden een smartphone. Daarvoor had ik een kleine nokia waarmee ik alleen kon bellen en sms-en. Eigenlijk vond ik dat wel best en het voldeed prima. Maar tja, de moderne tijd…. uiteindelijk moest ik wel een smartphone nemen om 2 redenen, mijn nokia viel definitief kapot (niet meer te repareren) en de bank ”eiste” zo’n beetje het gebruik van de smartphone om betalingen te kunnen bvestigen. Hun alternatief was een vervelend apparaatje. Enfin, ik ben dus voor de bijl gegaan en heb een smartphone gepocht.
    Ik moet zeggen: het is geweldig ! Heel handig om het weer te bekijken, nieuwtjes te lezen in de trein (en de bank dus) etc.etc.
    Vroeger ging de bel van de nokia in mijn linkerbroekzak en dan nam je op ! Gewoon, dat deed je, zo hoorde het !
    Maar nu met de smartphone laat ik het wel eens rusten. Af en toe kijk ik er op en dan denk ik: ja, even terugbellen (of appen natuurlijk).
    Kortom: het is de nieuwe tijd en we moeten er gewoon mee leren omgaan.Ook wel lekker rustig hoor, je houdt zelf de regie.

  2. Jolan-jaren ervaring-leert graag bij :P schrijft

    Jolan = ik lees al heel lang mee = leuke onderwerpen en interessante antwoorden soms!
    Mijn ergernis op hetzelfde vlak is wat simpeler. Ik heb een mobieltje kan bellen sms-en (met moeite) en wil ook wel graag e-mail sturen (per pc)met contact zoeken / net als bellen hoor. Ken echt mensen die niet geïnteresseerd zijn en zelf bepalen wanneer (later) en hoe (per e-mail) terugkomen op een berichtje.
    Zonder meer heel begrijpelijk. Veel mensen voelen zich overvallen willen er niet meteen een antwoord op geven – kunnen dat wellicht ook niet
    Eind van het verhaal. Of telefoneer , of stuur een é-mail en verwacht niet à la minute antwoord. Dat kan iets lange duren..
    Heb je haast? Dan kan je een telefoontje plegen met verzoek tot terugbellen binnen een uurtje bv.
    Niet moelijk toch?

  3. Lilith schrijft

    Ik blijf gewoon bellen. Ik vind het veel te vervelend om alles te moeten uittypen en dan over-en-weer nog halve vragen te krijgen.
    Mensen kennen me, ik ben vriendelijk, ik laat ze niet schrikken, ik ga niet schreeuwen of plotselinge confrontaties aankaarten via de telefoon.
    Dus ik bel ze gewoon op als ik een vraag heb. Desnoods dan sms ik; ‘Ik bel je wel even.’ als waarschuwing. Vooral als het ook in hun eigenbelang is dat ze de informatie krijgen, dan nemen ze wel op.

  4. Lucifer schrijft

    Vorig weekend wilde ik (50, v) een vriendin spreken over iets, maar ik weet dat zij erg druk is met werk en kinderen en sport etc. Dus heb ik haar geappt “Is het goed als ik je ergens dit weekend bel om x te bespreken” Prompt belde ze mij. Konden we het meteen aftikken. Ik vind dit fijner dan koud bellen want je overvalt iemand. Een appje kun je lezen wanneer het je uitkomt. O ja off topic; koud videobellen is al helemaal een schrikbeeld.



Sommige HTML is toegestaan