Spring naar inhoud


Moeder kan huwelijk verpesten

Beste Beatrijs,

Binnenkort ga ik trouwen en ik zie tegen één ding heel erg op. Mijn moeder is al 25 jaar manisch depressief. Ze was mee toen ik een trouwjurk ging passen en is toen hysterisch gaan huilen met lange uithalen en veel snot. Ik schaamde me rot. Mijn nachtmerrie is dat zij zich tijdens de kerkdienst ook niet in de hand kan houden. Wat kan ik het beste doen als dit gebeurt? Ondanks haar medicatie gaat het bergafwaarts met haar. Mijn ouders zijn gescheiden en mijn vader geeft mij weg en houdt een speech. Mijn moeder heeft ook een taak, ze doet een lezing in de kerk. Dit heb ik haar aangeboden, omdat ze zich anders achtergesteld bij mijn vader zou voelen. Maar daar heb ik nu spijt van.

Bang voor scènes

Beste Bang voor,

Er moet in de kerk iemand zijn die een oogje op uw moeder houdt. Zelf kunt u dat niet doen, want u bent aan het trouwen. Het moet een nabij persoon zijn, iemand die door uw moeder wordt vertrouwd. Een zuster van u bijvoorbeeld of een broer. Of anders een zuster of broer of nicht van haarzelf. Aan deze persoon (een soort chaperonne of toezichthouder eigenlijk) moet u vragen om tijdens de kerkdienst op te letten dat uw moeder bij de les blijft. Het idee is dat deze persoon naast uw moeder staat als zij de lezing verzorgt, haar ondersteunt, haar kalmeert als het haar teveel wordt, haar afleidt als haar emoties dreigen te ontsporen en haar eventueel met zachte hand naar buiten voert, mocht dat nodig zijn. U vraagt een beetje een offer van deze chaperonne, want het is een verantwoordelijke taak. Maar iemand die u toegenegen is, zal dat graag voor u doen. De kans op scènes wordt zo aanzienlijk geminimaliseerd.

Artikelen in Bruiloft, Ouders en volwassen kinderen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan