Spring naar inhoud


Mijn vriendin is te dik

Beste Beatrijs,

Sinds vier jaar hebben mijn vriendin en ik (beiden begin vijftig) een fantastische latrelatie. Het enige waarmee ik moeite heb is haar dikheid (BMI ligt boven de 30). Mijn vriendin werkt in de zorg en weet dat obesitas na roken de grootste bedreiging voor de volksgezondheid is. Eerder heeft zij op doktersadvies diverse diëten geprobeerd, maar daar is ze weer mee opgehouden. Ik wil haar graag helpen door bijvoorbeeld samen te sporten, samen haar dieet te volgen, samen gezond boodschappen te doen en vooral: samen hierover in gesprek te gaan. Helaas staat zij voor dit alles niet open. Als ik weer zou gaan roken (ligt dertig jaar achter mij) zou zij de relatie beëindigen, zo erg zou zij dat vinden. Voor mij is er geen groot verschil tussen roken en ongezond eten. Ik voel me belemmerd om onze relatie verder uit te bouwen. Datzelfde geldt voor ons seksleven dat oké maar gewoontjes is. Onze liefde is te sterk om de relatie te beëindigen. Wat nu?

Onacceptabele dikheid

Beste Onacceptabele dikheid,

Overgewicht is een probleem dat alleen de persoon zelf te lijf kan gaan door zijn of haar leefstijl te veranderen. Uw vriendin moet in de eerste plaats gemotiveerd zijn om de nodige maatregelen te treffen. Ze kan natuurlijk hulp inroepen van een diëtist, afspraken maken met een afvalcoach en zich op die manier van supervisie verzekeren, maar als ze niet vanuit zichzelf gemotiveerd is, kunnen hulptroepen het werk niet voor haar doen. Als partner kunt u haar mentaal ondersteunen, maar dat is het wel zo’n beetje. Wanneer u zich er actief mee gaat bemoeien in de trant van: ‘Weet je wel zeker dat je een koekje wil? Kun je niet beter die chips laten staan? Moet je niet naar de sportschool vanavond?’ komt u in een opvoedende relatie terecht en dat is desastreus voor de liefde.

U trekt een vergelijking met roken, iets waarmee u zelf bent opgehouden. Bedenk dat het veel makkelijker is om met roken te stoppen dan serieus af te vallen. Met roken kun je ophouden, je hebt daar een paar maanden last van, en vervolgens verdwijnt de zucht naar nicotine. Roken staat overal in een slecht aanzien, je kunt het nergens doen zonder scheve ogen te ontmoeten en als je ermee ophoudt krijg je applaus. Maar met eten kun je niet stoppen. Dat moet elke dag gebeuren. Het is zelfs al een hele prestatie als je jezelf tot maximaal drie eetmomenten per dag kunt beperken. Iemand die jarenlang te veel heeft binnen gekregen zal om af te vallen voortdurend honger moeten lijden, niet alleen om een streefgewicht te bereiken, maar ook daarna de rest van zijn of haar leven, want als dat niet gebeurt, komt het er toch weer bij.

Als u uw vriendin niet kwijt wil, zult u haar verschijningsvorm moeten accepteren.

Van de mensen met serieus overgewicht is er ongeveer tien procent die erin slaagt om blijvend gewichtsverlies te bereiken, en dan moet er vaak een maagverkleining of zo’n soort operatie aan te pas komen, wat overigens ook een levenslang dieet betekent. Het is niet realistisch om van uw vriendin te vragen of ze wat meer moeite kan doen om gewicht te verliezen. Zelfs als u uw relatie ervoor inzet (‘Ik wil alleen met je door, als je twintig kilo afvalt’) zal dat geen effect hebben. Uw vriendin wil niets liever dan gewicht verliezen, maar de kans is heel klein dat dit lukt. Ik raad u af om uzelf als gewichtscoach op te stellen. Daar zal uw relatie schade van ondervinden. Als uw vriendin wil afvallen, moet ze zich door professionals laten begeleiden. Als u uw vriendin niet kwijt wil, zult u haar verschijningsvorm moeten accepteren.

Artikelen in Liefde en relaties, Verslavingen, Ziekte.

Gelabeld met , , .


7 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. S. schrijft

  Zij is blijkbaar niet gemotiveerd om er iets aan te doen, dan moet je voor jezelf weten of jij hier mee verder wilt.
  Beatrijs: ook met een slechte voedingsstijl kun je radicaal stoppen. Net als met roken. Met blijvende resultaat.

 2. Sim schrijft

  Onderzoek wijst uit dat overgewicht niet puur aan teveel eten te wijten is. Stress, hormonen, vervuiling en slaapgebrek kunnen ook allemaal een rol spelen.

 3. Elisabeth schrijft

  Om blijvend van overgewicht af te komen moet je niet grijpen naar operaties! Je moet gewoon anders gaan eten, en dus indien nodig met hulp van een professional.
  Dat gezegd hebbende, als mijn partner minder om mij zou geven omdat ik te zwaar ben, stond hij binnen de kortste keren op straat.

 4. Doortje schrijft

  Beste S.,
  Uit bijna alle onderzoeken die hiernaar gedaan zijn blijkt: het is praktisch onmogelijk om een ongezonde leefstijl radicaal om te buigen. Daarom komt bijna iedereen die een dieet volgt en gewicht verliest, na enige tijd weer aan – het welbekende jojo-effect. De enige manier om blijvend resultaat te boeken is leefstijlinterventie onder medische begeleiding. Met als doel niet slanker worden, maar gezond(er) worden. En dat laatste kan ook met een bmi van boven de 25.

 5. Alice schrijft

  Wat een fijn antwoord! Ik voel me gesteund. Fijn om eens zwart-op-wit te zien staan dat het lastiger is om van overgewicht af te komen dan van het roken. En ik ben het met je eens dat een partner die de rol van gewichtscoach gaat spelen niet echt helpt.

 6. Dik en gezond schrijft

  Modern onderzoek (en dus niet door dieet industrie gepromote onzin) gaat nog verder. Gewicht is van zoveel factoren afhankelijk dat het bijna zo onveranderlijk is als je lengte. Je bent gewoon het gewicht wat je bent. Mensen die nog gelover dat je gewoon ‘gezonder’ moet gaan eten moeten zich eens in de materie verdiepen en niet de praatjes uit de blaadjes klakkeloos geloven. Over 30 jaar kijken we net zo gek naar de dieetcultuur als we nu kijken naar hoe 30 jaar geleden homosexualiteit nog officieel als ‘geestesziekte’ werd gezien. Aan de schrijver: focus niet op het gewicht. Gezonde keuzes maken doe je voor je gezondheid. Het gewicht is geen relectie daarvan.

 7. Ria schrijft

  Een meer dan prima artikel. Toch, omdat ik zelf mijn hele leven al een bepaald gewicht handhaaf weet ik dat de zucht naar eten hanteerbaar kan worden. Het ligt maar aan je motivatie (en dat hangt dan weer af van je persoonlijkheid en karakter) en daardoor leer je met jezelf omgaan.
  Sterren lukt het ook wel vaak om hun ideale maten te behouden omdat ook andere dingen dan eten plezier geven. Het zal nooit een fijne bezigheid worden om aan je figuur te denken maar carrière, zelfbeeld en gezondheid kunnen best bij sommigen de doorslag geven.
  Overigens ontmoet ik best veel vijandigheid vanwege mijn slanke figuur. Niemand, ook artsen niet, kunnen bedenken dat het jou moeite kost. Eigenlijk ben je een beetje raar en heb je een psychische aandoening als je aan je lijn denkt.Sommige HTML is toegestaan