Spring naar inhoud


Michael Jackson en Oprah Winfrey

Michael Jackson slaapt pertinent niet in een zuurstoftent. Dit was een van de vele geruchten die de 34-jarige popster gisteravond ontzenuwde tijdens een live televisie-interview door Oprah Winfrey. Het was de eerste keer sinds veertien jaar dat hij een interview gaf en het initiatief hiertoe ging van hemzelf uit.

Een groot deel van het aanminnige gesprek werd besteed aan het voorleggen van roddels, het ontkennen ervan en het uitleggen van hoe het zo gekomen was. Die zuurstoftent bijvoorbeeld is afkomstig van een foto die ooit van Jackson is genomen, toen hij een brandwondenziekenhuis bezocht en deze contraptie gedemonstreerd kreeg. In een impuls vroeg hij of hij er even in mocht, en voilà: de foto werd over de hele wereld verspreid.

Ook ontkende hij dat hij de botten van de Elephant-man had aangeschaft: 'wat zou ik daar nu mee moeten doen?' al voelde hij zich wel erg gefascineerd door deze persoon, 'omdat hij hem aan zichzelf deed denken'. Verder heeft hij geen middelen gebruikt om zijn huid lichter te maken – hij lijdt aan een huidziekte die het pigment verwoest en tot vlekkerigheid leidt, die met make-up bijgewerkt moet worden. Hij heeft slechts twee minimale plastisch-chirurgische ingrepen ondergaan (de neus, niet de lippen). Geen gedeafroïseerde haar op z'n hoofd dat eraan denkt om een blank jongetje de rol te laten spelen van de jonge Michael Jackson in een nieuwe Pepsi commercial, want 'ik ben er trots op tot het zwarte ras te behoren'. Hij heeft niet aan president Clinton de voorwaarde gesteld dat hij als enige zou optreden bij diens inauguratie, en hij bedingt nooit ergens dat met hij met 'the king of pop' wordt aangesproken.

Toch is het merkwaardig hoe ver dit bijna etherisch vrouwelijke gezicht (lippenstift, Cleopatra-eyeliner, siamese-katteneusje, gebeeldhouwde wenkbrauwen, golvende haren langszij) afstaat van het ongecompliceerde, duidelijk jongensachtige gezicht van de kleine Michael Jackson. Er valt geen trek van de een in de ander te herkennen. Het cliché dat beroemdheid ook niet alles is en dat je als gewoon mens toch liever niet met zo iemand zou willen ruilen, vormde de rode draad in dit gesprek, waarin Oprah maar één keer te ver ging (bij het aftikken van haar lijstje roddels), toen ze vroeg of hij inderdaad maagd was. 'I'm a gentleman,' pareerde Jackson – het enig juiste antwoord.

Maar voor de rest betoonde hij zich openhartig genoeg om wat tragiek te laten meeresoneren. De woorden die hij het meeste gebruikte waren 'sadness' en 'love'. Hij had zich meer dan tien jaar sad gevoeld door zijn gemiste jeugd: 'Altijd maar werken, nooit tijd om te spelen als andere kinderen'. Zijn vader sloeg hem en plaagde hem vanwege z'n jeugdpuistjes, maar wrok koestert Michael niet. De eenzaamheid was groot, alleen tijdens optredens voelde hij zich gelukkig. De laatste tijd voelt hij zich wat minder bedroefd, ook omdat hij nu een mooie verhouding heeft met Brooke Shields (The Blue Lagoon).

Michael Jacksons filopaidie is spreekwoordelijk. Zijn 2700-acres Neverland Valley Ranch in Californië nabij Santa Barbara herbergt diverse dierenverblijven, een bioscooptheater en een amusementspark. Hij vindt het zelf leuk om af en toe een ritje in het reuzenrad te maken, maar voornamelijk is dit toch aangelegd om kinderen te plezieren. Eens in de drie weken komt een lading kinderen die aan aids of kanker lijden naar zijn ranch voor een dagje uit. In het theater zijn diverse bedloges voor kinderen die niet kunnen zitten of infuzen nodig hebben.

Michael Jackson vestigt een indruk van grote aandoenlijkheid. Dat gebeurt al snel, wanneer dieren en zieke kinderen in het geding zijn. Zijn antwoord op Oprah's vraag 'Hoe wil je dat ze over je denken?': 'I just want to be loved' heeft ook iets van een noodkreet. Maar zijn moonwalk dans, die hij nog even liet zien, is onovertroffen. En zijn nieuwe videoclip 'Give in to me' (?? check!!) wordt vast wel weer een hit.

Beatrijs Ritsema

Artikelen in NRC-column.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan