Spring naar inhoud


Mensen zitten ongevraagd aan computer

Beste Beatrijs,

Ik ben een weduwe van 74 jaar en sinds enige jaren in het gelukkige bezit van een computer. Het is mij met moeite en hulp van mijn zoon enigszins gelukt ermee om te gaan. Ik heb een aantal vrienden en familieleden die ik wel eens het gebruik van mijn flatje aanbied, als ik zelf weg ben. Ik woon vlakbij de kust en dat is voor veel mensen aantrekkelijk. Het is echter al drie keer voorgekomen dat mensen (zonder dit vooraf te vragen) met mijn computer hebben gewerkt en daarbij de instellingen veranderden. Het is voor mij helemaal niet eenvoudig om alles weer goed te krijgen. In één geval heeft de betreffende persoon zijn excuses aangeboden. Ik overweeg nu om nooit meer iemand logeergelegenheid te bieden. Wat vindt u ervan als mensen ongevraagd iemands computer gaan gebruiken?

Afblijven!

Beste Afblijven,

Het is zeker onbeleefd om zonder toestemming met iemands persoonlijke computer aan de slag te gaan. Uw bezwaar is dat de instellingen veranderen, maar de meeste mensen hebben als bezwaar dat hun computer volstaat met privémateriaal (correspondentie, financiële gegevens, teksten), waarvan ze niet willen dat anderen daar kennis van nemen. Iemand die zijn huis ter beschikking stelt wil ook niet dat bezoekers of logés in allerlei laatjes en kastjes gaan rondsnuffelen. Nu hoeft het met de computer niet zo gevoelig te liggen. Doorgaans zullen gasten alleen even iets willen opzoeken op internet of hun e-mail checken. Ze zullen er niet doelbewust op uit om uw privacy te schenden. Maar onverlet blijft dat ze van tevoren om toestemming hadden moeten vragen. Als u uw instellingen intact wil houden, raad ik u aan om logés te instrueren om van uw computer af te blijven of hen op het hart te binden om na gebruik alles in de oude staat terug te brengen. Om misnoegen over geschonden beloftes te voorkomen is het al met al het simpelste om het toetsenbord te ontkoppelen en in een kast achter slot en grendel te plaatsen. Logés verwijst u naar het dichtstbijzijnde internetcafé.

Artikelen in Familie, Internet en e-mail, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Henk van Putten schrijft

    Gisteren beantwoordde u een vraag over het ongevraagd gebruiken van een computer en ook het veranderd raken van de instellingen daardoor. Met uw reactie dat het beleefd is voor een gast om vooraf te vragen of een computer vrij te gebruiken is ben ik het eens. Echter voor het probleem rond instellingen is er een eenvoudige oplossing: het aanmaken van een gastaccount op een PC. Het handigst is één gastaccount zonder wachtwoord (leeglaten, of: ‘gast’) en één beheerderaccount met wachtwoord voor de eigenaar. Mogelijk ten overvloede: dit zit in Windows XP onder configuratiescherm – gebruikersaccounts.

  2. Nem schrijft

    Ik sluit me aan bij Henk: Zorg dat je eigen gegevens achter een wachtwoord zitten (account).

    Bestanden waarvan je wilt dat niemand behalve jezelf erbij kunnen: Download Microsoft My Private Folder. Dan heb je een map die alleen geopend kan worden als je het wachtwoord kent. Werkt perfect.Sommige HTML is toegestaan