Spring naar inhoud


Jouw computer is mijn computer

Beste Beatrijs,

Ik, man van 56, geruime tijd gescheiden, heb sinds vier maanden een veelbelovende relatie met een superlieve en wijze vrouw. Eerder had ik anderhalf jaar een andere vriendin, een relatie die met wederzijdse instemming harmonieus ten einde is gekomen. Op mijn mobiele telefoon en computer staan allerlei foto’s uit die periode. Ook de hele whatsapp geschiedenis en de e-mails heb ik nog. Sommige zijn tamelijk privé. Ik heb geen zin om alles te wissen, maar ook geen behoefte om mijn huidige vriendin hier deelgenoot van te maken. Consequentie is dat ik haar geen vrije toegang wil geven tot mijn account of mijn mobiel uit handen wil geven. Mijn vriendin heeft daar geen probleem mee en heeft me op eigen initiatief de toegangscode gegeven voor haar laptop en mobieltje. Hoe kom ik hier onderuit zonder haar de indruk te geven dat ik iets te verbergen heb?

Wachtwoorden uitwisselen

Beste Wachtwoorden uitwisselen,

U kunt natuurlijk de hele mikmak op een versleutelde usb-stick zetten en die ergens veilig opbergen, maar in dit geval is het principe belangrijker dan een praktische oplossing. Het is helemaal niet algemeen gebruikelijk dat geliefden toegang hebben tot elkaars computers en telefoontjes en voortdurend onuitgenodigd elkaars berichtjes kunnen bekijken. Iedereen heeft z’n eigen apparaten, er is geen noodzaak dat je de computer of het telefoontje van de ander gebruikt of inziet. Zeg tegen uw geliefde dat u haar toegangscodes niet nodig hebt, omdat u niet van plan bent haar apparaten te gebruiken, en dat u uw eigen wachtwoorden ook niet aan haar wil geven, omdat u uw apparaten als privé beschouwt. Het gaat er niet om dat u allerlei vreselijke geheimen hebt, waar u haar buiten wil houden, het gaat gewoon om privécorrespondentie en privézaken. Tenslotte staat het geliefden ook niet vrij om in bureaulades of in dozen op zolder te gaan snuffelen naar oude liefdesbrieven of dagboeken van de ander. Dus ook niet in e-mailcorrespondentie of in de whatsapp-geschiedenis van de ander. Als uw geliefde zo wijs is, zal zij het idee van elkaar enige privacy gunnen kunnen onderschrijven.

Artikelen in Internet en e-mail, Liefde en relaties, Telefoon.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Marieke Willems schrijft

  Het is tegenwoordig wel algemeen gebruikelijk dat geliefden toegang hebben tot elkaars computers en telefoontjes. Allerlei soorten beeldschermen liggen door een huis of op (café of salon) tafels te grabbel. ‘Even iets opzoeken of laten zien’ is een natuurlijke gang van zaken geworden en welk scherm en van wie je die dan pakt is een futiliteit.

  Het enige is dat er etiquette zijn, rond het gebruik van andermans scherm. Men blijft uit berichtapplicaties en fotoalbums. Ook als iemand een foto toont op zijn of haar scherm swipet/veegt de kijker niet zelfstandig door het album verder.

 2. Nina schrijft

  sorry hoor Marieke, maar het is zeker niet algemeen gebruikelijk om elkaars telefoon en/of pc te gebruiken. Mijn mobiele telefoon en mijn laptop zijn van mij en niet van mijn lief en andersom geldt het precies hetzelfde. We hebben twee gezamenlijke communicatiemiddelen en dat is ons huisadres en onze huistelefoon. Waarbij ook nog geldt: post gericht aan mij wordt door mij open gemaakt en post gericht aan mijn lief wordt door mijn lief open gemaakt. Post gericht aan ons beiden wordt door mij open gemaakt, maar dat is alleen omdat ik veel nieuwsgieriger ben naar de inhoud dan mijn lief.
  Overigens zal mijn tandarts het van harte met Marieke eens zijn: als zij mijn man moeten spreken en hem op de huistelefoon niet te pakken krijgen, dan bellen ze naar het mobiele nummer. Helaas is dat niet zijn mobiele nummer (want dat heeft hij bewust niet opgegeven), maar mijn mobiele nummer (wat ze dus zelfstandig erbij zoeken door op het adres in het systeem te zoeken). Het lijkt maar niet tot ze door te dringen dat een mobiel is gekoppeld aan een privé persoon en niet aan een gezin.
  Ik ben het dus in deze diepgrondig met Beatrijs eens!!!

 3. Helga schrijft

  Wat opzoeken betreft ben ik het wel met Marieke eens: als het eigen scherm te ver weg ligt om het KNMI (of wat dan ook) op te roepen pakken wij rustig dat van de ander. Maar dat betekent inderdaad niet dat we dat dan ook doorzoeken op mails, berichten, foto’s etc. Het wederzijds ongevraagd gebruik beperkt zich tot de browser.Sommige HTML is toegestaan