Spring naar inhoud


Aanhaken bij de smartphone

Beste Beatrijs,

Als maatschappijkritische werkende vrouw van 27 jaar heb ik een uitgebreide vriendenkring: oud-studiegenoten, vriendinnen, collega’s. Met enige regelmaat spreken we met een groepje af om bijvoorbeeld iets te gaan eten. Voorheen ging het maken van deze afspraken per mail, maar de laatste tijd gaan groepsafspraken en uitnodigingen voor feestjes steeds vaker via whatsapp. Als bewust niet-smartphone bezitter krijg ik (soms pas na vragen) een definitieve afspraak voorgeschoteld per mail of telefoon. Uitnodigingen komen laat aan (‘O ja, zij heeft geen whatsapp’). Laatst kreeg ik na het sturen van een mail over de laatste voorbereidingen voor een uitje een mailtje van een vriendin: ‘Koop een smartphone! -;)’ met daarna alle plannen voor de avond in kannen en kruiken.

Niet meedoen met whatsappen scheelt mij veel geregel, maar ik voel steeds meer druk om een smartphone aan te schaffen om sociaal bij te blijven. En dat terwijl ik me eigenlijk niet in het leger ‘verslaafden’ wil voegen. Wat moet ik doen? Iedereen heeft toch ook e-mail op de smartphone?

Buiten de boot

Beste Buiten de boot,

U bent natuurlijk in het geheel niet verplicht om een smartphone te kopen. Maar het is ook lastig om uw vrienden er steeds aan te herinneren dat ze u apart moeten mailen of sms-en. Dat zal onvermijdelijk misgaan. Uw vriendenkring heeft massaal gekozen voor de whatsapp als ideaal communicatiemiddel. Dat is hun goed recht. U hebt evenveel recht om dit communicatiemiddel af te wijzen. Uw situatie lijkt een beetje op de situatie van mensen tien, vijftien jaar geleden die buiten het groepsgebeuren dreigden te vallen, omdat zij geen internet en geen e-mail hadden, en die niet begrepen waarom ze niet gewoon konden worden opgebeld op hun huistelefoon.

Wanneer de meerderheid op een gegeven moment een of andere nieuwe technologie omarmt, wordt die na verloop van tijd vanzelf de standaard. Tegenspartelen helpt niet. U kunt zelf bepalen wat u het zwaarst laat wegen: vasthouden aan uw principe van geen smartphone (met het risico dat u informatie en afspraken mist) of prioriteit geven aan de sociale uitwisselingen met uw vrienden en een smartphone aanschaffen. In het laatste geval kunt u zich voornemen om, ook al heeft u zich aangesloten bij het leger verslaafden, zelf geen verslaafde te worden. Niet iedereen die een fles whisky in de kast heeft staan, wordt alcoholist tenslotte.

Artikelen in Telefoon, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan